Pompel og Pilt vender tilbake - og går på bar

For første gang låner dukkemaker Arne Bust Mykle, som skapte kultfigurene Pompel og Pilt på 60-tallet, dem ut for å gjøre en ny versjon. Foto: Sverre Følstad (NTB scanpix) Les mer Lukk

Kultdukkene Pompel og Pilt, kjent fra den surrealistiske dukketeaterserien «Reparatørene kommer» fra 1969, kommer for første gang i ny versjon.

Det er snakk om en film-, dukketeater- og konsertversjon av serien som skal ut på veien innen 2014, melder NRK.

Handlingen vil foregå i en postapokalyptisk verden etter atombomben, og i pilotfilmen havner Pompel og Pilt på bar. Bak står produksjonsselskapet og ensemblet Traktor fra Hedmark og Oppland, som klarte å overbevise dukkeskaper Arne Bust Mykle.

Dette er første gang noen har fått tillatelse til en slik ny versjon. Originalserien ble laget i 1969, og vist på NRK i 1973, 1976, 1979, 1985 og 1994 – med til dels lange opphold fordi NRK mente serien var uegnet for barn.

– Pompel og Pilt sitter i ryggmargen på en hel generasjon. Serien har preget oss, sier musiker Johannes Skyberg, som sammen med filmfotograf Sverre Galgum står bak gjenoppstandelsen til Pompel og Pilt.

Med på laget har de musikerne Håvard Lund og Are Simonsen og figurdukketeateret i Nordland. Om resultatet sier Galgum til NRK:

– Det er vel ikke for de aller minste, men ungdommer tror jeg kan tåle å se dette. Pompel og Pilt er en så viktig del av kulturarven at det bør komme ut.