En kamp går mot slutten

Forfatter Karl Ove Knausgård nærmer seg slutten på bokserien «Min kamp». Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Les mer Lukk

Karl Ove Knausgårds mye omtalte «Min kamp. Sjette bok» lanseres 17. november. Siste bind er 1.120 sider tykk og 25.000 eksemplarer av boken trykkes opp i første omgang.

Fakta:  

* Karl Ove Knausgård (f. 1968) debuterte i 1998 med romanen «Ute av verden».

* For den fikk han, som første debutant noensinne, tildelt Kritikerprisen.

* I 2004 kom romanen «En tid for alt».

* For denne mottok han P2-lytternes romanpris og Sørlandets litteraturpris, og boken ble også nominert til Kritikerprisen og Nordisk råds litteraturpris.

* «En tid for alt» ble også kåret til en av de 25 beste norske bøkene de siste 25 år av Dagbladet sommeren 2006, og i 2009 ble romanen nominert til den prestisjefylte litterære prisen IMPAC Dublin Literary Award i Storbritannia.

* Høsten 2009 ble «Min kamp-Første bok» kåret til en av tiårets ti beste norske romaner i VG, og Morgenbladets lesere kåret Min kamp 1-3 til årets bok 2009.

* Karl Ove Knausgårds «Min kamp. Sjette bok» lanseres 17. november.

* Siste bind er på 1.120 sider og 25.000 eksemplarer av boken er trykket opp i første omgang.

* De fem første bindene har til sammen et opplag på 400.000 eksemplarer.

(Kilde: Forlaget Oktober) (©NTB)

Hos Forlaget Oktober sitter forlagssjef Geir Berdahl og er godt fornøyd med at boken rekker julesalget.

Han mimrer, på NTBs oppfordring, om Knausgårds «Min kamp»-odyssé og forteller hvordan det hele startet.

– Historien begynner slik: Jeg fikk lese 700 sider av det nye romanprosjektet hans, og jeg tenkte: «Fy faen, dette er bra!» Det var noe med måten han fortalte om forholdet til faren på, som berørte. Det var både rystende og godt skrevet. Det han skriver, være seg om barndom eller litteratur, oppleves alltid som viktig. Det oppleves ikke som personlig, føler jeg, men heller eksistensielt.

Les også: Knausgård gir seg som forfatter

Berdahl forteller at han foreslo for Knausgård at man delte de 700 sidene opp i to romaner.

– Men det ville han ikke ha noe av. Først da ideen om et seksbindsverk kom på bordet, var han med. Da kunne han virkelig få boltre seg.

Massiv oppmerksomhet

Berdahl er åpen om at ingen i forlaget forutså at «Min kamp»-bøkene skulle få en så massiv oppmerksomhet. 14 land har kjøpt rettighetene til bøkene, og de fem første bindene har til sammen et opplag på 400.000 eksemplarer.

– Vi merker en enorm pågang fra hele Norden og det finnes knapt den redaksjon som ikke har kontaktet oss i forbindelse med sjette boken.

Les også: - Knausgård har ikke fått skrivesperre

Forlagssjefen tror at også sjette bok vil skape bølger. Knausgård kommer inn på familiekonflikten som har oppstått i kjølvannet av bokserien. Han skriver også om konas sammenbrudd. Videre har han uttalt at sjette bind vil samle trådene fra foregående bøker – kanskje spesielt de to første. Det knytter seg også stor spenning til hvordan han kommer inn på Adolf Hitlers «Mein Kampf» i sitt eget verk.

Videre kan Berdahl forteller at store deler av stoffet er essayistisk og omhandler kunst og litteratur.

– Bokens størrelse gjør den til en utfordring. Det er mange innskutte setninger og mye assosiativt, i kjent Knausgård-stil. Men det holder den samme gode kvaliteten. Knausgård leverer, slår han fast.

Han tilbakeviser at forfatteren har gapet over for mye med sisteboken.

– Det henger sammen, det er alt sammen fint, bedyrer forlagssjefen.

Jobbet dag og natt

Oktober-sjefen forteller også at romankarakteren Knausgård kommer til noen slutt resonnementer som viser at det har funnet sted en stor utvikling.

– Stemmer det at forfatteren hele tiden har hatt klart for seg hva som skulle bli den siste setningen i romanverket, Berdahl?

– Han sier så, så det tror jeg ham på.

– Har dere vært i hyppig dialog med ham, nå i sluttspurten?

– Absolutt. Redaktørene og Knausgård selv har jobbet dag og natt den siste tiden.

– Men han kommer altså ikke til Norge i forbindelse med utgivelsen?

– Nei. Men han kommer en tur i desember, og da blir han å treffe på Litteraturhuset, forteller forlagssjefen.

Han har ikke noen tro på at Knausgård virkelig trekker seg som forfatter.

– Han har vært igjennom en enorm prosess. Det har kostet, for en sjenert mann, å ta opp alle disse tingene. Det har helt klart vært krevende. Men Knausgård er forfatter. Det er det han skal være. Klart det, sier Berdahl bestemt.

Les flere nyheter