Filmbransjen fortsatt mannsdominert

Anette Sjursen, Agnete Haaland, leder i Norsk Skuespillerforbund, Erik Poppe, Anneke von der Lippe og Pia Tjelta( sett fra venstre) under Amandasamtalen om kvinneroller i norsk film i Haugesund fredag ettermiddag. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Les mer Lukk

<pFor få kvinner både foran og bak kamera preger norsk filmbransje. Erklært feminist og fersk filmkonsulent Thomas Robsahm mener kvinnene har for lite selvtillit.</p

I forkant av årets Amanda-utdeling og som en liten forsmak på årets filmfestival i Haugesund diskuterte filmbransjen fredag kvinnenes uforandrede lille rolle innen norsk film. Både foran og bak kamera skorter det på gode kvinneroller. Hva det skyldes og hva som kan gjøres for å endre dette, ble diskutert av flere kjente profiler innen norsk film.

– Jeg har vært heldig og fått være med på mye film, men jeg har aldri hatt en ledende rolle. Og det er jeg ganske klar for, sa Pia Tjelta, som satt i panelet.

Kvotering

Regissør Anette Sjursen var klar i sin tale.

- Kvinner er en ekstrem minoritet på arbeidsmarkedet. Det finnes en rekke skjulte mekanismer som opprettholder disse strukturene, også i filmbransjen.

Sjursen slo et slag for kvotering fordi hun mener at det er viktig at kvinner får flere forbilder de kan se opp til.

Regissør Erik Poppe som er Amandanominert med "De usynlige" sa at han legger mer vekt på historien enn om det er enn kvinne eller mann som er hovedpersonen. Da han laget den kritikerroste filmen var han imidlertid bevisst på at halvparten av de involverte skulle være kvinner.

To filmer med kvinner i hovedrollen

Thomas Robsahm har arbeidet som produsent og regissør i 15 år. I løpet av disse årene samarbeidet han hovedsakelig med kvinner. Nå er Robsahm filmkonsulent og velger hvilke manus som skal tildeles produksjonsmidler fra filmfondet. Han mener kvinnene i filmbransjen har for lite selvtillit til å fronte sine egne ideer.

– På tre måneder har jeg mottatt omtrent 50 manus. Fem av dem er fra damer og bare to av filmene inneholder en kvinne i hovedrollen. Kom igjen ’a damer – jeg sitter her og har masse penger til dere, sa Robsahm.

Det er svært delte oppfatninger om kjønnskvotering av støtte. Samtidig etterlyses virkemidler som kan lokke kvinnene tilbake til bransjen.

– Vi vil jo ikke ha roller fordi vi er kvinner, men fordi vi er flinke, sa Tjelta.

– Vi er lei de faste, vanlige gutterollene. Skriv gode manus som ikke bare handler om pupper, sa skuespiller Anneke von der Lippe. (©NTB)