Irving dropper søksmål

BOR IKKE PÅ LILLEHAMMER: Den omstridte forfatteren David Irving får ikke bo på noen hotell på Lillehammer. Foto: AP/Scanpix Les mer Lukk

<pDavid Irving truet med søksmål mot Lillehammer-hotellene da de ikke ville ha ham som gjest.</p

David John Cawdell Irving  

* David John Cawdell Irving, f. 24. mars 1938 i Hutton, Essex i England

* Britisk historiker og forfatter som har skrevet et trettitall bøker om annen verdenskrig og biografier om blant andre Hitler, Goebbels og Churchill.

* Irving er en svært kontroversiell forfatter, og per i dag er han nektet innreise i sju land.

* Han satt fengslet i Østerrike i 13 måneder fra 2005 til 2006, dømt for å ha «fornektet holocaust» – jødeutryddelsen under annen verdenskrig – i et foredrag i 1989.

* Irving mener selv at han ikke er en fornekter av holocaust, selv om han har argumentert for at det ikke fantes gasskamre og at drapene på jødene ikke var et resultat av en bevisst plan.

*Irving ble i fjor høst invitert til Litteraturfestivalen 2009 på Lillehammer, men invitasjonen ble trukket etter massivt press fra opinionen.

*Irving har sagt at han likevel vil være til stede og holde foredrag på Lillehammer mens festivalen pågår.

Den omstridte forfatteren David Irving har droppet søksmålet mot Lillehammer-hotellene som ikke vil ha ham på gjestelista.

I løpet av kort tid ble tre bekreftede reservasjoner ved ulike Lillehammer-hoteller gjort om og kansellert. Men ifølge GD.no hevder Irving at han nå har fått kompensasjon fra hotellene og funnet seg et nytt sted å bo.

Hotelldirektør Kjetil Engum ved Rica Victoria Hotell vil ikke kommentere saken overfor NTB.

– Vi kommenterer ikke bestillinger som er gjort ved noen av våre hoteller, sier Engum. Han vil heller ikke avkrefte eller bekrefte om Irving har fått kompensasjon for å droppe søksmålet.

Stenger døra

Hotellene i Lillehammer har valgt å stenge døra for Irving. Et av hotellene begrunner det med faren for demonstrasjoner og dårlig omdømme.

David Irving sier han har funnet seg et sted å bo, og vil oppholde seg i Lillehammer i fire dager. Etter norgesoppholdet reiser han videre til Danmark og USA.

Flere grupperinger varslet at de vil være på plass for å vise sin avsky for briten når Irving kommer til Lillehammer.

Mot nazisme

Blitzerne vil sette opp busser fra Oslo til Lillehammer for å synliggjøre motstanden mot besøket, og fra før har Aksjon Stopp Irving kunngjort at de vil markere sin motstand på Lilletorget i Lillehammer torsdag.

På sin hjemmeside oppfordrer Blitz sine sympatisører til å møte opp på Lilletorget og sammen med Aksjon Stopp Irving danne front med hovedparolen «Stopp Irvings løgner – en markering mot nazisme, rasisme og antisemittisme».

Ukjent sted

Samme dag som denne markeringen finner sted, har Irving sagt han vil holde sitt foredrag, på et foreløpig ukjent sted.

Arrangørene hadde opprinnelig invitert Irving til Litteraturfestivalen som starter tirsdag med «Sannhet» som tema. Men etter massivt press fra fagfolk og opinion trakk arrangøren invitasjonen til briten. Bråket førte til at festivalens kunstneriske leder Stig Sæterbakken trakk seg. (©NTB)