Flere går på teater og kino

Skuespiller Mari Maurstad og danseren Jan Ivar Lund danser i stykket "Se hva som skjer" på Oslo Nye Centralteatret. Foto: Morten Holm / SCANPIX Les mer Lukk

<pNordmenns kulturinteresse har økt de siste årene. Men likevel har to av tre av oss aldri vært på en operaforestilling.</p

Kulturbarometeret til Statistisk sentralbyrå viser at 53 prosent i alderen 9–79 år var på en forestilling med teater, musikal eller revy i fjor. Men kino er fortsatt mest populært. I fjor gikk 70 prosent av oss på kino, mot 68 prosent i 2004.

Konserter og idrettsarrangement følger deretter, med en årlig oppslutning på 62 og 56 prosent. Derimot hadde folkebibliotekene en liten nedgang i oppslutningen mellom 2004 og 2008, fra 54 til 51 prosent.

I fjor svarte hele 64 prosent at de aldri hadde sett en operaforestilling. 54 prosent hadde aldri vært på en ballett- eller danseforestilling. I den andre enden av skalaen var det derimot ingen som svarte at de aldri hadde vært på kino.

Kvinner går oftere enn menn på teater, opera, ballettforestillinger, kunstutstillinger, folkebibliotek og på tros-/livssynsmøter. Menn går derimot atskillig mer på idrettsarrangementer. Barn og unge er større brukere av de fleste kulturtilbud enn andre aldersgrupper, og de med høy utdanning bruker kulturtilbudene i betydelig større grad enn andre. (©NTB)