Serieovergriper fikk redusert straff etter voldtekt av kvinne i 70-årene

SAMME FREMGANGSMÅTE I TYSKLAND: – Forholdene der har klare likhetstrekk med det overgrepet som ble begått i vår sak, skrev dommer Cecilie Walnum i Asker og Bærum tingrett i dommen. Nå er straffen redusert. Les mer Lukk

Polakken (41) ble i vår dømt til fem års fengsel for å ha voldtatt en kvinnelig turgåer i Bærumsmarka. I lagmannsretten ble straffen krympet med et halvt år.

Kvinnen i 70-årene opplevde marerittet da hun midt på dagen i oktober i fjor var på skogstur i et populært turområde i Lommedalen. Kort fra Aurevann ble hun utsatt for en brutal overfallsvoldtekt.

Den daværende 40 år gamle polakken ble pågrepet etter at politiet hadde søkt etter DNA-match internasjonalt. Det viste seg at han bare bodde 1300 meter fra området, ifølge Budstikka.

Mannen flyttet til Lommedalen i Bærum fra Tyskland i 2013. Da hadde han nettopp sonet ferdig en dom på syv år for å ha begått fire voldtekter der. I tillegg var polakken mistenkt for en voldtekt i Østerrike.

Samme fremgangsmåte

I dommen fra tingretten i Asker og Bærum fremgår det at den brutale overfallsvoldtekten av den eldre norske, kvinnen ble utført på omtrent samme måte som i Tyskland:

– Forholdene der har klare likhetstrekk med det overgrepet som ble begått i vår sak, skrev dommer Cecilie Walnum i Asker og Bærum tingrett i dommen.

Det var DNA-match som førte til at mannen ble pågrepet. Politiet etterlyste gjerningsmannens DNA-profil internasjonalt etter at de ikke fant ham i norske registre. De fikk svar fra Østerrike, og oppdaget altså at mannen var bosatt like ved åstedet i Bærum.

DNA-bevisene til tross, nektet mannen straffeskyld, men ble av tingretten dømt til fem års fengsel i mars i år.

I saker der strafferammen er over seks år, gis det automatisk rett til å anke, noe polakken valgte å gjøre.

Denne uken gikk ankesaken i Borgarting lagmannsrett, der dommen endte med at 41-åringen fikk redusert straffen til fire og et halvt års fengsel, melder NRK.

Det ble i dommen vurdert som særlig skjerpende at overfallsvoldtekten skjedde på lyse dagen i et område som i stor grad benyttes som rekreasjonsområde for befolkningen, og at mannen tidligere har sonet en fengselsstraff på syv år i Tyskland for fire voldtekter.