En fjerde person er pågrepet etter skyteepisodene i Oslo

Politiets innsatsleder Christian Bortne intervjues i Sørkedalsveien på Majorstua i Oslo etter at en person ble skutt. Les mer Lukk

Fire personer er nå pågrepet i forbindelse med skyteepisodene på Majorstua og Grünerløkka, der i alt tre personer ble såret. To av dem nekter straffskyld.

– Min klient nekter straffskyld og krever å bli sjekket ut av saken, sier advokat Tor Even Gjendem til NTB. Han er forsvarer for den første mannen som ble pågrepet torsdag og den eneste av de tre involverte i skytingen på Majorstua som ikke ble såret. Han forteller at hans klient er onkelen til det ene skuddofferet.

Advokat Morten Furuholmen er forsvarer for en av de to som ble såret i skytingen torsdag. Han sier til NTB at klienten ikke erkjenner straffskyld. NTB har ikke lykkes å komme i kontakt med advokat Siri Langseth som er oppnevnt som forsvarer for sistemann som er siktet for skyteepisoden på Majorstua.

Det er ikke kjent hvem som er oppnevnt som forsvarer for den fjerde mannen som ble pågrepet fredag ettermiddag.

Fire siktet

Den første av de to skyteepisodene i Oslo skjedde lørdag ettermiddag forrige helg i nærheten av parken Birkelunden på Grünerløkka. En mann ble alvorlig såret, men ingen var pågrepet i denne saken fram til nye skudd ble avfyrt på en adresse i Sørkedalsveien på Majorstua i Oslo torsdag morgen.

Les også:To skadde etter skyting i Oslo siktet for medvirkning til drapsforsøk

Kort tid etter skyteepisoden på Majorstua ble det meldt om skyting også i Etterstad-/Vålerenga-området på den andre siden av byen. Det viste seg at begge de to mennene som ble funnet med skuddskader disse to stedene, hadde blitt skutt på den samme adressen på Majorstua. Den ene av dem hadde på en eller annen måte kommet seg fra åstedet på vestkanten til Etterstadveien på østkanten.

Advokat Tor Even Gjendems klient ble først pågrepet og siktet for drapsforsøk. Torsdag kveld ble begge de to sårede mennene siktet for medvirkning til forsøk på drap. Begge ble snart overført fra sykehuset til arresten.

Politiet mistenkte at det kunne være en sammenheng med skytingen på Grünerløkka i helgen, og fredag ettermiddag kunne altså fungerende leder for etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt, Audun Kristiansen, opplyse at de hadde pågrepet en fjerde person i forbindelse med de to skyteepisodene.

Slektning med skuddskader

Advokat Tor Even Gjendem sier til NTB at hans klient ikke bor i leiligheten i Sørkedalsveien der torsdagens skyting skjedde, men at han ble tilkalt til gjerningsstedet av en nær slektning på morgenkvisten.

– Da min klient kom dit, valgte han å ringe etter ambulanse fordi slektningen hadde skuddskader, sier Gjendem til NTB.

Etter at han bisto ambulansepersonell på stedet, ble mannen pågrepet av politiet. Gjendem sier de per i dag ikke er kjent med noe som knytter ham til åstedet på Majorstua. Han sier klienten først ble siktet for drapsforsøk, men at politiet endret siktelsen til medvirkning til forsøk på drap. Klienten skulle derfor avhøres på nytt fredag ettermiddag eller kveld.

– Han ble siktet for å ha skutt den personen han ringte for å få hjelp til. Avhørene må derfor gjøres på nytt, sier Gjendem.

Les også:Tre personer pågrepet for skyting på Majorstua i Oslo

Uklart motiv

Det er fortsatt uklart hva som er motivet for de to skyteepisodene med til sammen fire siktede og tre skuddofre. Det er heller ikke kjent om personen som ble pågrepet fredag, er identisk med skuddofferet på Grünerløkka, eller om det er en annen person.

– Det vil jeg verken bekrefte eller avkrefte. Det jeg kan si, er at vi har pågrepet til sammen fire personer som vi har kontroll på, men jeg kan ikke utelukke at det blir enda flere pågripelser. Vi begynner nå å danne oss et bilde av hva som har skjedd, men vi kan foreløpig ikke gå ut og fortelle hva vi mener har skjedd, sier Audun Kristiansen i Oslo-politiet.

Alle de tre første mennene som ble pågrepet, er i 25-35-årsalderen. Alderen på sistemann hadde ikke Kristiansen avklart fredag ettermiddag.

– Vi gjennomfører avhør av alle de pågrepne utover fredagen. De tre første framstilles for fengsling lørdag, mens sistemann er vi foreløpig usikker på, sier Kristiansen.