Mann krever å få utlevert nakenbilder beslaglagt ved Malmö-skoler

Mannen mener han med støtte i svensk lovverk har krav på å få se «samtlige nakenbilder som finnes på mobiltelefoner som rektor eller lærere ved kommunale videregående skoler har tatt hånd om i henhold til skoleloven». Illustrasjonsfoto: Georgios Kefalas/ AP Les mer Lukk

En mann går rettens vei for å få utlevert samtlige nakenbilder som ligger lagret på telefoner som er beslaglagt ved videregående skoler i Malmö.

Mannen mener han med støtte i svensk lovverk har krav på å få se «samtlige nakenbilder som finnes på mobiltelefoner som rektor eller lærere ved kommunale videregående skoler har tatt hånd om i henhold til skoleloven», ifølge avisen Sydsvenskan.

Etter å ha fått blankt avslag av lokale skolemyndigheter, går han nå til domstolen for å få en rettslig prøving av kravet. Lovverket som regulerer pressens friheter og rettigheter, sier at av hensyn til den frie meningsutveksling skal ingen svensker hindres tilgang til offentlige dokument.

Les også: Forbyr mobiler under alliert øvelse

Saksøkeren argumenterer med at bildene ble offentlige idet de ble beslaglagt av en offentlig myndighet.

Nå blir det opp til retten å sette rammene for hva offentligheten kan kreve innsyn i og hva som juridisk sett ikke er å regne som en offentlig handling.

Gymnasiedirektør Ann-Sofie Nordh i Malmö nektet å utlevere bildene. Hun sier hun ikke kjenner motivet for begjæringen om utlevering, men har en teori om bakgrunnen for det spesielle kravet.

– Det kan være jusstudenter som prøver å teste hvordan rettsprosessen fungerer, sier Nordh.

Les også: Nordisk-baltisk samarbeid om lynraskt mobilnett