Google og Facebook snytt for 850 millioner kroner

Datagigantene Google og Facebook ser åpenbart ikke alt. Nå er det avdekket at også de har latt seg svindle. Her er logoene deres brukt under et karneval i Tyskland i fjor. Les mer Lukk

Selv ikke IT-giganter er immune mot datasvindel. En mann fra Litauen skal ha lurt dem for 100 millioner dollar over en to års tid.

Det er tidsskriftet Fortune som fredag avslører navnene på de to IT-gigantene.

Det har tidligere vært kjent at FBI etterforsket en svindelsak som berørte to amerikanske selskaper, men disse har ikke tidligere vært navngitt. Både Google og Facebook bekrefter svindelen overfor Fortune.

I 2013 skal en litauer i 40-årene ha utarbeidet planen som lykkes. Han skal ha kopiert epostadresser og detaljer om asiatiske selskaper som de to datakjempene gjorde business med, og skal ha lykkes med å få utbetalt 100 millioner dollar (850 millioner norske kroner) som skal være plassert i ulike europeiske banker.

Les også: Finansrådgivere siktet for grov svindel

Fortune skriver at FBI skal ha klart å spore mesteparten av beløpet i det som er en såkalt phising-svindel hvor selskaper betaler for ting eller tjenester som ikke er levert.

«Facebook har fått tilbake mesteparten av midlene», uttaler en talsperson til Fortune.

En representant for Google sier at også de har fått tilbake det meste, og at de er glad saken er løst.

Litauierens advokat, Linas Kuprusevicius, sier at hans klient ikke kan vente seg en uavhengig rettssak i USA. Han sier FBI har prøvd å skremme klienten i avhør hvor han som advokat ikke var til stede.

Les også: Økonomikommentator tatt for svindel og hvitvasking