Aktor ber om forvaring for 17-åring etter Vollen-drapet

Statsadvokat Erik Førde la tirsdag ned påstand om forvaring i ti år for 17-åringen som er kjent skyldig i overlagt drap på Anna Kristin Gillebo Backlund på institusjonen Små enheter i Asker i 2014. Les mer Lukk

Påtalemyndigheten mener en 17 år gammel jente må dømmes til forvaring i ti år for drapet på Anna Kristin Gillebo Backlund i Vollen i 2014.

Juryen i Borgarting lagmannsrett fant i forrige uke jenta skyldig i drapet og mente at hun var tilregnelig. Nå skal retten ta stilling til straffeutmålingen.

Jenta som var 15 år da drapet skjedde, kan bli den første mindreårige som dømmes til forvaring i Norge.

– Å spå om fremtiden er en vanskelig øvelse, men i noen tilfeller er det lettere enn i andre. I denne saken fremstår det dessverre som opplagt at jenta vil være farlig også i fremtiden. Det er basert på hennes historikk, og handlingene hun har begått fra hun fylte tolv år, sa statsadvokat Erik Førde, ifølge Budstikka.

Samme påstand

Påstanden er den samme som Førde la ned da saken ble behandlet i Asker og Bærum tingrett i fjor. Da endte tingretten med å dømme jenta til ni års forvaring med en minstetid på seks år.

Jentas forsvarer, advokat Cecilie Nakstad, mener det kan være i strid med menneskerettighetene å dømme et barn til forvaring, som kan være å anse som en livstidsstraff dersom ikke vilkårene for løslatelse blir oppfylt. Hun ba under prosedyrene i lagmannsretten juryen om å kjenne jenta utilregnelig slik at hun kunne bli overført til helsevesenet for å bli behandlet for psykose.

Er psykotisk

Drapet på miljøterapeut Anna Kristin Gillebo Backlund (30) skjedde i barnevernsinstitusjonen Små Enheter på Vollen i Asker natt til tirsdag 28. oktober 2014. Der var den da 15 år gamle jenta blitt plassert etter at barnevernet hadde overtatt omsorgen fra faren. Selv om den psykisk syke jenta utgjorde en betydelig trussel, var nattevakten alene med henne. En kollega av den drepte hadde sovende vakt i samme bygning, men befant seg bak en låst dør. Han hørte ingenting av det som skjedde.

Den 30 år gamle kvinnen fikk et tøybelte strammet rundt halsen til hun mistet bevisstheten og deretter ble hun knivstukket 21 ganger av jenta.

Juryen brukte bare snaut to timer før den kom til konklusjonen om å kjenne jenta tilregnelig da hun drepte.

Jenta er i dag innlagt på Sandviken sykehus i Bergen med diagnosen psykotisk. Hun var bare til stede i to dager av den tre uker lange ankesaken i Borgarting lagmannsrett.

Les også:

Juryen mener 16-åringen var tilregnelig da hun drepte

Vollen-tiltalt: – Forvaring er helt greit

Vollen-drapet: Psykiateren slo alarm om drapsfare

Uenighet om diagnosen til drapsdømt jente (16)