Titalls kvinner voldtatt av regjeringssoldater i Sør-Sudan

JUBA: Regjeringsvennlige soldater i Sør-Sudan etterforskes etter påståtte voldtekter. Les mer Lukk

Sør-Sudanske regjeringssoldater voldtok flere titalls kvinner og jenter utenfor en FN-leir i forrige uke. Det fryktes at overgrepene var etnisk motiv

Voldtektene kaster lys over to sentrale problem i Sør-Sudan, etnisk motivert vold og FNs fredsbevarende styrkers uvillighet til å gripe inn. Minst ett av overgrepene skal ha skjedd mens personell fra FN sto og så på.

– De så det, alle så det. Kvinnen skrek, vred seg og gråt, men ingen kom til unnsetning, forteller et øyenvitne til en hendelse der rundt 30 FN-soldater så på at en kvinne ble voldtatt.

Talsperson for FN-oppdraget i Sør-Sudan, Shantal Persaud, sier at organisasjonen gransker anklagene.

Overgrepene begynte etter at det ble innført en våpenhvile i hovedstaden Juba og kvinner begynte å gå ut av FN-leiren for å kjøpe mat på markedet.

I begynnelsen av juni brøt det ut kamper i Juba mellom tilhengere av president Salva Kiir og tilhengere av rival og nylig avsatte visepresident Riek Machar, som regjeringssoldateretniske gruppe.

De fleste i FN-leiren er i likhet med Machar er nuere, mens de fleste av regjeringssoldatene er dinkaer, slik som Kiir.

Det er uklart hvor mange overgrep som har funnet sted, men sivile ledere i FN-leiren anslår mellom 27 og 80. To er bekreftet døde etter gruppevoldtekter.