Advokat fengslet etter siktelse om narkotikasmugling

Politiadvokat Christian Hatlo i mandagens varetektsfengsling i Oslo tingrett mot advokat Amir Mirmotahari. Les mer Lukk

Advokat Amir Mirmotahari (38) er varetektsfengslet i to uker etter politiets nye siktelse om innføring av narkotika til innsatte i fengsler i Norge og motarbeidelse av rettsvesenet.

Mirmotahari er underlagt isolasjon, brev-, besøks- og medieforbud i varetektsperioden.

Påtalemyndigheten ba om at advokaten måtte varetektsfengsles i fire uker.

– Tingretten mener mistankegrunnlaget ikke er like sterkt som det vi i politiet mener, sier politiadvokat Christian Hatlo til NTB.

Delvis medhold

– Retten mente det var skjellig grunn til mistanke både når det gjaldt motarbeidelse av rettsvesenet og for narkotika, men ikke for alle punktene som politiet la fram i retten, fortsetter Hatlo.

Utfallet av rettsmøtet ble offentliggjort tirsdag morgen etter et seks timer langt fengslingsmøte mandag ettermiddag og kveld. Politiadvokaten venter at den siktede advokaten vil anke fengslingskjennelsen til lagmannsretten, men forsvarer Anders Brosveet var tirsdag formiddag ikke tilgjengelig for kommentar.

Hele fengslingskjennelsen er unntatt offentlig gjengivelse for å skjerme politiets etterforskning.

Ettergå opplysninger

– Nå vil politiet bruke tiden til å ettergå forklaringene fra siktede og fra dem som retter anklager mot ham. Dilemmaet er at dersom disse opplysningene kommer først i mediene, så får de mindre bevisverdi for retten, sier Hatlo.

Mirmotahari ble først fengslet av tingretten 17. juni, basert på opplysninger fra VG om at advokaten hadde bestilt kidnapping av en kvinne for å holde henne borte fra en rettssak mot en klient. Han ble også siktet for å ha motarbeidet rettsvesenet. Borgarting lagmannsrett fant derimot ikke bevisene holdbare og løslot advokaten sist fredag. Han ble imidlertid pågrepet på nytt i fengselet, siktet for de nye forholdene som retten nå har vurdert.