Monikas mor: – Forventer ingenting fra tiltalte

I fire uker skal Kristina Sviglinskaja følge rettssaken om drapet på sin åtte år gamle datter. Ekssamboeren hennes nekter for drapet.

Når rettssaken starter mandag, skal litaueren som står tiltalt for å ha drept 8 år gamle Monika Sviglinskaja på Sotra i 2011, forklare seg. Han nekter for å ha drept henne.

– Jeg har ingen tro på at hun tok livet sitt. Det er noen som har drept henne, men det var ikke meg, har 34-åringen sagt til VG.

Han mener han kan forklare hvorfor politiet fant hans DNA flere steder på Monikas kropp. Åtteåringen ble funnet død fem uker etter at han og Monikas mor hadde gått fra hverandre.

– Jeg forventer ingenting fra ham og jeg er ikke overrasket over at han nekter. Jeg forventer meg ikke annet, har moren sagt til NTB.

Les også: Trusselsak mot Monika-tiltalt henlagt

Følger saken

Kristina Sviglinskaja skal også forklare seg for retten, og vil så følge resten av den fire uker lange saken i Nordhordland tingrett.

Der får hun høre politifolk, bekjente, familiemedlemmer, naboer, huseiere og fengselsinspektører vitne. Det vil også bli lagt fram en rekke beviser, som DNA-materialet som knytter 34-åringen til saken, tekstmeldinger og rettsmedisinske rapporter.

Les også: – Jeg tenker på Monika hele tiden

Henlagt som selvmord

Monika Sviglinskaja ble funnet død i sitt hjem på Sotra utenfor Bergen 14. november 2011.

Et belte var strammet til rundt halsen hennes, men politiet konkluderte med at det ikke hadde skjedd noe kriminelt og henla saken etter ni måneder. Etterforskningen ble senere gjenopptatt, og i 2014 ble Kristina Sviglinskajas tidligere samboer pågrepet.

Varsleren Robin Schaefers historie om etterforskningen førte til at hele det tidligere Bergen politidistrikt ble snudd på hodet. Riksadvokaten kritiserte etterforskningen, og Spesialenheten for politisaker har bøtelagt distriktet for grov uforstand i tjenesten. Flere har valgt å slutte, politimester Geir Gudmundsson trakk seg til slutt fra stillingen i fjor vår.

Les også: Spesialenheten vil ikke straffe politiet i Monika-saken