Hamas planlegger offentlige henrettelser

Hamas-bevegelsen, som kontrollerer den palestinske Gazastripen, sier den planlegger å gjennomføre en rekke offentlige henrettelser.

Gruppen fastholder at dødsdommene mot 13 menn som er dømt for drap, vil bli fullbyrdet, til tross for at palestinernes president Mahmoud Abbas nekter å undertegne dommene. Tidligere har henrettelser kun blitt gjennomført etter at Abbas har gitt sitt samtykke.

Hamas-politikere sier onsdag at de har godkjent planene om å gjennomføre henrettelsene, planer Abbas-regjeringen mener er ulovlige. FN ber Hamas avstå fra å gjennomføre henrettelsene. Verdensorganisasjonens spesialutsending til Midtøsten, Nikolaj Mladenov, sier til FNs sikkerhetsråd at i henhold til folkeretten kan dødsstraff bare idømmes for de mest alvorlige forbrytelser og etter prosesser som «holder seg strengt til kravene for rettferdig rettergang».

Les også: Fire dømt til døden for å spionere for Israel

– Jeg tviler sterkt på om dødsstraffsaker i Gaza oppfyller disse kravene, sier Mladenov.

En talsmann for FNs høykommissær for menneskerettigheter advarer og understreker at offentlige henrettelser er et brudd på internasjonale menneskerettighetslover.

Under Israels militæroffensiv mot Gazastripen i 2013, henrettet Hamas 23 menn som ble anklaget for å være spioner for Israel. Siden Hamas tok kontroll over Gazastripen i 2007 har gruppen også henrettet 19 andre som var dømt til døden for drap, eller for å ha samarbeidet med Israel.

Les også: Hamas-aktivist skal ha stått bak bussbombe