Tidligere spionsjef: – Terror kan vi ikke bekjempe

NYTT ANGREP I TYRKIA: Torsdag smalt det igjen i Tyrkia, denne gangen ble syv politifolk drept og 27 såret da en bilbombe ble detonert i den sørtyrkiske byen Diyarbakir. Foto: STR /EPA Les mer Lukk

Ola Kaldager, som ledet den hemmelige etterretningsgruppa E14, advarer vestlige styresmakter mot å tro at terror kan bekjempes.

– Terror er et våpen, som artilleri eller håndvåpen, fastslår han i et intervju med NRK.

– Jeg har møtt en del av disse folkene som vi kaller terrorister. De ser jo selvfølgelig ikke på seg selv som terrorister, de ser på seg selv som frihetskjempere. De har et politisk mål, og terror er det våpenet de bruker fordi de vet at det rammer veldig «bra» sett fra deres side, sier Kaldager.

Les også: Syv drept av bilbombe sørøst i Tyrkia

Han mener de som trekker i trådene i terrororganisasjonene, ikke først og fremst er motivert av religion.

– Jeg har aldri snakket religion med noen av dem. Det har aldri vært tatt opp. Når de bruker denne religiøse fernissen, er det for å skaffe seg sympatisører og få folk til å gjøre stygge jobber for seg i Allahs navn.

Les også: Terrorforsker: – IS gir konkrete oppskrifter på terror

Etterretningsveteranen, som sluttet i Forsvaret i 2006, var et ukjent navn i norsk offentlighet inntil VG i 2011 avslørte eksistensen til den topphemmelige norske etterretningsenheten E14.

Ifølge VG var Kaldager kjent som «Den grå». Han ledet en gruppe som mellom 1996 og 2006 opererte i skjul i krigs- og konfliktområder for å skaffe norske myndigheter kritisk informasjon.

Les også: Nordmenn dropper Tyrkia etter terror