Brussel-siktet løslatt – terrorjakten fortsetter

Your browser doesn't support HTML5 video.

Belgisk politi frigir videoopptak av mistenkt Les mer Lukk

Den eneste mannen som var siktet for direkte tilknytning til Brussel-angrepene, er løslatt av mangel på bevis. Politiet fortsetter terrorjakten.

Angrepene i Brussel:  
 • Like før klokken 08 tirsdag 22. mars rammet to eksplosjoner avgangshallen i Brussel internasjonale lufthavn Zaventem.
 • Rundt klokken 09 ble metrostasjonen Maelbeek rammet av en eksplosjon. Stasjonen ligger nær EUs hovedkvarter.
 • Minst 35 mennesker ble drept i de to angrepene, i tillegg til tre antatte selvmordsbombere. Rundt 340 ble såret.
 • Ekstremistgruppen IS har sagt den står bak terroren.
 • Overvåkningsbilder fra flyplassen har vist at tre menn tar seg inn på flyplassen med bager på bagasjetraller. Belgisk politi tror Ibrahim El Bakraoui og Najim Laachraoui utløste hver sin bombe.
 • En tredje bombe detonerte ikke og ble uskadeliggjort.
 • Mannen som ble anklaget for å være den tredje bombemannen fra flyplassen, ble først siktet for terrordrap, men løslates på grunn av manglende bevis.
 • Ibrahim El Bakraouis bror, Khalid, antas å ha utført angrepet mot metroen. En annen mann skal være ettersøkt etter å ha blitt sett sammen med ham like før det smalt.
 • Det har vært gjennomført politiaksjoner over hele Belgia og i Frankrike i etterkant av angrepene.
 • I en aksjon i Brussel-bydelen Schaerbeek ble det funnet et IS-flagg og en spikerbombe. På en PC er det funnet det som skal være Ibrahim El Bakraouis testamente.
 • Soldater er utplassert i Brussel for å sørge for sikkerheten. Trusselnivået i Belgia ble torsdag senket ett hakk til nest høyeste nivå.
 • Zaventem holder inntil videre stengt.

(Kilder: AP, AFP, DPA, Reuters, RTBF, NTB)

– Sporene som førte til pågripelsen av en person ved navn Fayçal C., ble ikke understøttet av etterforskningen, heter det fra belgisk påtalemyndighet.

Mannen er blitt identifisert som Fayçal Cheffou i belgiske medier sammen med opplysninger om at politiet arbeidet ut fra en teori om at han var den tredje mannen som vises på overvåkingsopptak fra flyplassen i Brussel før tirsdagens angrep.

Han ble lørdag siktet for terrordrap. Dermed var han den eneste som til nå er blitt siktet for direkte tilknytning til Brussel-terroren, selv etter en rekke politiaksjoner.

Les også: Belgisk politi frigir videoopptak av mistenkt

Ber om tips

Myndighetene gikk mandag ut med opptaket fra flyplassen og ba om tips til identifisering. De to andre antatte gjerningsmennene fra flyplassen er identifisert av myndighetene som Ibrahim El Bakraoui og Najim Laachraoui.

De to skal vært selvmordsbombere, mens en tredje bombe ikke ble detonert.

Overvåkingsopptaket viser en mann i hatt og lys jakke med en stor bag på en tralle ved siden av Bakraoui og Laachraoui. Et politinotat som ble utstedt sammen med videoen, sier at politiet «ønsker å identifisere denne mannen».

– Det er en ny video som ikke tidligere har blitt offentliggjort, sier en talsmann for den føderale påtalemyndigheten til AFP.

Les også: Gjenåpning av Zaventem flyplass ikke avklart

Flere ofre

Mens politiet fortsetter terrorjakten, har også tallet på ofre etter tirsdagens angrep steget fra 31 til 35.

– Fire pasienter har dødd på sykehus. Sykepersonell gjorde alt de kunne. Det samlede tallet: 35, skrev helseminister Maggie De Block på Twitter mandag uten å inkludere tre antatte selvmordsbombere.

Rundt 340 ble såret i bombeangrepene mot flyplassen og en metrostasjon, og fortsatt mottar flere intensivbehandling på sykehus. Det er en rekke nasjonaliteter blant ofrene.

Les også: Brussel-mistenkte brukte tom boligblokk til bombeproduksjon

Tester flyplassen

Ødeleggelsene på flyplassen Zaventem er omfattende, og det er fortsatt ikke satt noen dato for når gjenåpning kan skje. Men én uke etter angrepet skal det tirsdag gjennomføres tester av de midlertidige løsningene som flyplassen håper skal gjøre en delvis gjenåpning mulig.

– De siste dagene er det gjennomført omfattende analyser av terminalbygningen og ulike muligheter for en delvis gjenopptakelse av aktiviteten. Når en delvis gjenåpning kan skje, er ikke bestemt, kunngjør flyplassen og arbeider for å sette opp et midlertidig avgangsområde med skjerpede sikkerhetstiltak.

Les også: Dødstall etter Brussel-angrepene oppjustert