Brussel-mistenkte brukte tom boligblokk til bombeproduksjon

Ødeleggelsene er store på flyplassen utenfor Brussel etter tirsdagens terrorangrep. Foto: Yorick Jansens (Reuters / NTB scanpix) Les mer Lukk

I en tom leilighetsblokk i en rolig gate kunne de mistenkte etter Brussel-terroren produsere de hjemmelagde spikerbombene i fred.

Tirsdag tok bombene livet av minst 31 mennesker og såret 340 da de gikk av på flyplassen og T-banen i Brussel.

Bygningen som ble brukt til bombeproduksjonen var under oppussing. Dermed var det ingen nære naboer som kunne legge merke til at det ble båret inn store mengder sterkt luktende kjemikalier som skulle brukes til å lage det ustabile hvite pulveret kjent som TATP (triacetontriperoksid), som gjerningsmennene senere brukte i angrepene. Det ble også fraktet inn en stor koffert med spiker.

– Selv om noen hadde stoppet dem, kunne de ha sagt at materialene var til oppussing, sier Hassan Abid, en funksjonær på rådhuset i Brussel, som prøver å finne ut hvordan myndighetene ikke hadde kjennskap til at mennene bodde ulovlig i femte etasje.

Belgiske etterforskere ønsker ikke å kommentere saken.

Les også: Mann med koblinger til Brussel-terror pågrepet i Italia

15 kilo sprengstoff

Det var for to måneder siden at de belgiske brødrene Khalid og Brahim El Bakroui flyttet og tok i bruk leiligheten i bydelen Schaerbeek som laboratorium og skjulested.

Det var fra denne leiligheten Brahim og to andre menn tok en taxi tirsdag morgen til flyplassen i Zavantem utenfor Brussel for å gjennomføre det blodige angrepet.

Brussel-politiet mislyktes i å avdekke leiligheten i tide, men var der kort tid etter angrepene etter å ha fått tips av taxisjåføren som kjørte angriperne til flyplassen.

Det ble funnet 15 kilo TATP og 180 liter med kjemikalier som brukes til å lage bombene i leiligheten.

Les også: – Aten-politiet avslørte terrorplaner mot Brussel

«Satans mor»

TATP er et svært ustabilt sprengstoff. Palestinske opprørere som eksperimenterte med det på 80-tallet kalte det «satans mor» fordi det hvite stoffet enkelt kan detoneres av en sigarett, fyrstikk eller for mye varme. Alle ingrediensene som trengs for å lage bombene var tilgjengelige i en jernvarehandel i Brussel forrige uke for under 40 euro.

Sprengstoffet er blitt brukt i flere store terrorangrep, blant annet i Paris i november i fjor og i London i 2015.

Les også: To menn siktet for terror i Belgia