Eksperter: IS sliter etter drapet på toppleder

Your browser doesn't support HTML5 video.

Eksperter: IS sliter etter drapet på toppleder Les mer Lukk

IS vil slite med å komme på beina igjen etter at gruppas nestkommanderende ble drept i et amerikansk luftangrep denne uka, mener sikkerhetskilder i Irak.

Abd ar-Rahman Mustafa al-Qaduli, også kjent som «Haji Iman», skal ha vært den som hadde best overblikk over finans, administrasjon og politikk hos ekstremistgruppa IS. Torsdag ble han ifølge det amerikanske forsvaret drept i et flyangrep i Syria.

– Dette er det tyngste slaget mot IS når det kommer til likvideringer, fordi Qaduli var i hjertet av gruppens administrative struktur, sier Hisham al-Hashimi, en analytiker som rådgir den irakiske regjeringen om opprørere.

Qaduli var nummer to på rangstigen i IS, og det var utlovet en dusør på ham på 7 millioner dollar. Det er den nest høyeste dusøren på en IS-jihadist, og bare 3 millioner dollar mindre enn for IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi.

– Baghdadi kan ikke erstatte Haji Iman med en person av samme verdi. Han er nødt til å utnevne tre stykker for å fylle vakuumet. Det reduserer Baghdadis effektivitet og gjør ham mer utsatt for fare enn tidligere, sier Hashimi.

Les også: Eksilgruppe bekrefter at syriske regjeringsstyrker har kontroll i Palmyra

– Massivt tap

Ray Talabany i det kurdiske etterretningsbyrået Zanyari sier at Qaduli hadde full oversikt over finansene til IS og at han ble konsultert når viktige avgjørelser skulle tas.

– Tapet av Haji Iman vil bli massivt. Selv om IS har et solid system for å erstatte nøkkelledere, tar det fortsatt tid å venne seg til endringene, sier han.

Likvideringen av Qaduli kommer kort tid etter at USA tok livet av IS' krigsminister Abu Omar al-Shishani og pågrep en IS-arbeider som skal ha jobbet med å fremstille kjemiske våpen. Hashimi mener at disse aksjonene viser at «USA har etterretningskilder nær toppen av kommandolinjen» i ekstremistgruppa.

Taper kamper

Amerikanske forsvarskilder mener at IS nå er i ferd med å tape kamper flere steder mot styrker som står oppstilt ved utkanten av det vidstrakte området gruppa kontrollerer. De siste dagene har IS møtt hard motstand i den strategiske byen Palmyra i Syria. Regimestyrker har rykket innover i oldtidsbyen fra flere fronter med massiv støtte fra krigsfly og artilleri, ifølge aktivister.

Samtidig har den irakiske hæren startet en militæroffensiv for å ta tilbake den nordirakiske storbyen Mosul, som siden 2014 har vært den største byen under IS' kontroll.