– To pågrepet i Tyskland for tilknytning til Brussel-terror

Tysk politi har pågrepet to personer som mistenkes for å ha bånd til terroraksjonen som kostet minst 31 menneskeliv i Brussel, melder Der Spiegel.

Begge mennene knyttes til Khalid El Bakraoui, som antas å ha utført selvmordsangrepet mot metroen i Brussel tirsdag. Spiegel oppgir ingen kilder for opplysningene, og det tyske innenriksdepartementet vil ikke kommentere rapporten.

Det anerkjente magasinets nettutgave skriver fredag at en av mennene ble pågrepet i Giessen i nord for Frankfurt onsdag kveld.

På mannens mobiltelefon skal politiet ha funnet to tekstmeldinger som ble sendt kort tid før bombeangrepene i Brussel tirsdag. I den ene meldingen sto navnet Khalid El Bakraoui, mannen som ifølge belgisk politi sprengte seg selv på metroen, skriver Spiegel. I den andre tekstmeldingen sto det bare «fin» – fransk for «slutt».

Les også: Brussel-bombers bror: – Han var snill og smart

Tre minutter

Denne meldingen ble ifølge Spiegel mottatt klokka 9.08, tre minutter før Bakraoui antas å ha sprengt seg selv på metrostasjonen i Brussel.

Etterforskerne forsøker nå å avklare hvorvidt den pågrepne mannen kan ha tilhørt gjerningsmennenes terrornettverk.

Ifølge den tyske kringkasteren ARD er mannen med tekstmeldingene en 28 år gammel marokkaner som ble stanset av politiet i en rutinekontroll på jernbanestasjonen i Giessen. Da han ble bedt om å identifisere seg, fant politiet ut at mannen hadde innreiseforbud til Schengen, og at han hadde et kriminelt rulleblad i Italia og Tyskland.

Les også: Avis: – Antatt Brussel-gjerningsmann pågrepet

Deportert fra Tyrkia

Den andre pågripelsen som knyttes til Brussel-bombene, skal ha blitt utført av spesialpoliti i Düsseldorf-området torsdag ettermiddag. Spiegel identifiserer mannen som Samir E. og skriver at han tilhører det salafistiske miljøet i delstaten Nordrhein-Westfalen. Ifølge magasinet ble mannen i likhet med Bakraoui pågrepet av tyrkisk politi i grenseområdet mellom Tyrkia og Syria sommeren 2015.

Tyrkerne mistenker begge for enten å ha vært fremmedkrigere i Syria, eller for å ha vært på vei til Tyrkias krigsherjede naboland for å kjempe med ytterliggående islamister.

Samir E. og Bakraoui ble deretter deportert i samme fly til Amsterdam, den nederlandske byen som begges avreise til Tyrkia i sin tid skjedde fra, skriver Spiegel. Tysk politi etterforsker nå hvor godt de to kjente hverandre og hvorvidt de reiste sammen til Tyrkia.

Les også: Nye terrorpågripelser i Belgia og Frankrike