Sudanske kvinner voldtas til taushet

Sudanske kvinner må følge strenge regler for klesdrakt og meninger. Det er som et fengsel, mener kvinnelige aktivister – som blir forsøkt truet til taushet med voldtekter og svertekampanjer. Illustrasjonsfoto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Sudanske sikkerhetsstyrker bruker systematisk voldtekt, trusler og andre overgrep for å skremme kvinnelige aktivister til taushet, ifølge Human Rights Watch.

I en ny rapport som ble offentliggjort torsdag, «Good girls don't protest», dokumenterer menneskerettsorganisasjonen hvordan kvinnelige aktivister, sosialarbeidere, jurister og journalister blir utsatt for voldtekt, trusler om voldtekt og målrettede svertekampanjer.

Les også: FN skal granske menneskerettighetsbrudd i Sør-Sudan

Samtidig er systemet innrettet slik at gjerningsmennene går fri.

– Sudanske kvinner som forsvarer menneskerettighetene, utsettes for seksuelle angrep og trusler fordi de er kvinner, sier Afrika-direktør Daniel Bekele i Human Rights Watch.

Rapporten bygger på intervjuer med 85 aktivister. De forteller om et regime som slår ned på all politisk opposisjon – og spesielt hardt mot kvinner. Ifølge HRW henger det sammen med at kvinner rangeres som annenrangs borgere i Sudan.

Les også: Amnesty anklager sørsudanske soldater for krigsforbrytelse