Tina-saken har kostet politiet opptil 4,5 millioner

Politimester Hans Vik i Sør-Vest politidistrikt sier til NRK at det var naturlig å gjenoppta saken på bakgrunn av ny og konkret informasjon. Les mer Lukk

Tina-saken har kostet politiet opptil 4,5 millioner kroner så langt i vinter. Prioriteringen har ført til at flere volds- og overgrepssaker er satt på vent.

– Ved ny og konkret informasjon som kunne føre oss videre, var det naturlig å gjenoppta saken igjen. Så enkelt er det, sier politimester Hans Vik i Sør-Vest politidistrikt til NRK.

Fakta om Tina-saken  

• 24. september 2000 forsvant 20 år gamle Tina Jørgensen sporløst etter å ha tilbrakt kvelden på byen sammen med kjæresten. En storstilt leteaksjon ble gjennomført i Stavanger-området.

• 26. oktober 2000 ble liket av Tina Jørgensen funnet ved en tilfeldighet i en dreneringskum på parkeringsplassen ved Bore kirke på Jæren. Obduksjonen viser at hun ble slått i hjel.

• 31. oktober 2001 ble Tinas kjæreste og tidvis samboer siktet for drapet på 20-åringen. Han ble løslatt etter å ha sittet varetektsfengslet i sju uker.

• 23. desember 2002 fikk han muntlig beskjed om at politiet frafalt siktelsen mot ham. Det formelle brevet med beskjeden om at siktelsen var frafalt, kom først i april 2004. I februar 2005 fikk han i Stavanger tingrett 50.000 kroner i oppreisning og 138.500 kroner i erstatning for det økonomiske tapet han ble påført som følge av siktelsen.

• Sakene ble henlagt i 2003.

• 16. september 2015 ble en 36 år gammel mann fra Lyngdal pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på Tina Jørgensen.

• 17. september 2015 ble ytterligere tre menn pågrepet og siktet i saken. Alle fire nekter straffskyld.

• 9. oktober 2015 ble alle de fire siktede mennene løslatt.

• I januar 2016 ba forsvarer Olav Sylte om nye undersøkelser av hår fra Tina Jørgensen. Hårene kom fra Tina og var funnet i bagasjerommet på en bil. Politiet opplyste at håret var destruert i etterkant av at saken ble henlagt.

Prioriteringen av ressurser har ført til at flere volds- og overgrepssaker i Rogaland har vært nedprioritert i høst og vinter. Fra september til januar er utgiftene til Tina-saken anslått å være på opptil 4,5 millioner kroner. Dette omfatter blant annet lønn, reiseutgifter og overtid, ifølge kanalen.

Les også: Siktet har falske minner om Tina-drapet, ifølge rapport

Politiet mener det var naturlig å gjenoppta saken fordi de fikk ny og konkret informasjon.

– Noen av etterforskerne hadde jobbet med andre saker som ikke har så høy prioritet. Disse sakene hadde trolig også blitt avgjort raskere, sier Vik.

Liket av den 20 år gamle Tina Jørgensen ble funnet 26. oktober 2000 ved en tilfeldighet i en dreneringskum på parkeringsplassen ved Bore kirke på Jæren. Obduksjonen viser at hun ble slått i hjel.

Les også: Siktet i Tina-saken skal gjennom observasjon

En 36 år gammel mann fra Lyngdal ble pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på Tina 6. september i fjor. Den 17. september ble ytterligere tre menn pågrepet og siktet i saken. Alle fire nekter straffskyld.

I oktober ble alle de fire siktede løslatt.

Politiet har ikke funnet tekniske bevis mot de siktede i saken, og det er foreløpig ikke besluttet om det skal tas ut tiltale mot noen av dem.