Irakiske styrker i gang med å innta IS-bastion

Irakiske styrker har fredag igangsatt en offensiv for å gjenerobre kontroll over byen Hawija, en av de siste IS-skansene i landet, ifølge en general i hæren.

– En stor militæraksjon har startet for å frigjøre Hawija og områdene rundt byen, sier generalløytnant Abdel Amir Yarallah fredag.

Irakiske styrker startet offensiven for å innta områdene rundt Hawija 21. september. De fikk raskt kontroll over byen Sharqat, og dagen etter fortsatte de offensiven mot Hawija, opplyser han.

Fredagens inntog i selve byen markerer offensivens fase nummer to og har som mål å skaffe kontroll både over Hawija og de mindre byene Al-Abbasi, Riyadh og Rashad som ligger vest, øst og sør for Hawija.

Sunni-dominert

Alle byene er i hovedsak sunni-dominert og ble forbigått av regjeringssoldater som i fjor satte kursen videre nord til storbyen Mosul der IS til slutt ble bekjempet i juli i år.

Både hæren, føderalt politi, antiterrorenheter og hurtiginnsatsstyrken, samt frivillige og den iranskstøttede sjiamuslimsk-dominerte militsen Al-Hashd Al-Sha'abi, på engelsk kjent som Popular Mobilisation Forces og Popular Mobilization Units, deltar i offensiven i Hawija, opplyser Yarallah.

– Snart seier

– Som vi har lovet fedrelandets sønner, skal vi frigjøre hver lille krok av irakisk land og knuse IS-terrorgjengene, sier statsminister Haider al-Abadi.

– Vi står på kanten av en ny seier for å frigjøre innbyggerne i disse områdene fra de kriminelle, sier han videre.

Hawija ligger om lag 300 kilometer nord for Bagdad og 45 kilometer vest for Kirkuk. Hawija og området rundt antas å være den eneste av to områder i Irak der IS fortsatt har kontroll. Det andre området ligger langs Eufrat-elva nær grensen til Syria.