Amnesty: Mulige folkerettsbrudd i Mosul

Luftangrep og harde kamper vest i Mosul har kostet mange sivile livet. Amnesty ser et mønster som antyder at den USA-ledede koalisjonen ikke gjør nok for å hindre at ikke-stridende blir drept. Foto: Felipe Dana / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Amnesty sier økningen i sivile drepte i Mosul, kan tyde på at den USA-ledede koalisjonen ikke gjør nok for å hindre at ikke-stridende dør i kampene om byen.

Menneskerettighetsgruppen kommer med en rapport etter at det amerikanske forsvaret nylig innrømmet å ha stått bak et angrep som ifølge innbyggerne i Mosul kostet over 100 sivile livet. USA leder koalisjonen som sammen med irakiske styrker kjemper for å gjenerobre byen fra ekstremistgruppen IS.

Gransker angrep

Amerikanerne har ikke bekreftet om sivile ble drept i angrepet 17. mars, men etterforsker saken. I Amnesty-rapporten omtales også et angrep sist lørdag der "opptil 150 personer" ble drept. USA gransker en rekke angrep vest i byen, som skal ha ført til sivile tap.

Forsvarsdepartementet Pentagon opplyser at det går gjennom 700 videoopptak av luftangrep mot Mosul, og at granskingen er høyt prioritert.

– Det har vært flere dager med angrep i Mosul. Rapportene om sivile tap varierer, og noe av det vi ser på er om enkelte av tallene summerer ulike hendelser og trefninger i det svært intense og voldsomme slaget som pågår om Mosul, sier talsmann oberst J.T. Thomas ved den amerikanske hovedkommandoen for Midtøsten, Nord-Afrika og Sentral-Asia.

– Åpenbart brudd

Ifølge rapporten er det samlet inn bevismateriale som "peker på et mønster der koalisjonens luftangrep fullstendig ødelegger hus mens familier befinner seg inni dem". Den fastslår at det å ikke ta grep for å unngå sivile tap vil være "et åpenbart brudd" på folkeretten.

Irakiske styrker startet angrepet på Mosul i oktober etter flere måneder med forberedelser. I januar ble den østlige delen erklært "fullstendig frigjort", og kampene står nå om Vest-Mosul. Her er befolkningstettheten høyere og de militære bruker artilleri og luftangrep i større grad, noe som har ført til at mange har advart mot økt fare for sivile liv.

400.000 fanget

Under kampene om Falluja og Ramadi ble sivilbefolkningen bedt om å forlate byen, men i Mosul har de fått motsatt beskjed. Irakiske myndigheter har bedt dem om å bli, for å unngå en stor bølge av folk på flukt.

Det ble anslått at det var rundt en million mennesker i byen da offensiven for å gjenerobre den startet. I dag tror FN at rundt 400.000 er fanget i IS-kontrollerte bydeler.