Store sivile tap i norskstøttet kamp mot IS

Minst 2.700 sivile skal være drept i flyangrep fra den USA-ledede koalisjonen mot IS, viser en oversikt utarbeidet av uavhengige Airwars.org. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Over 2.700 sivile er hittil drept av den internasjonale koalisjonen mot IS, som Norge er en del av.

De siste ukene er det kommet urovekkende meldinger om store sivile tap som følge av angrep fra den internasjonale koalisjonen mot IS i Irak og Syria.

Over 200 sivile ble ifølge flere kilder drept i koalisjonens flyangrep mot Vest-Mosul i forrige uke.

30 sivile skal ha blitt drept da en skolebygning brukt av flyktninger, ble rammet av flyangrep i Raqqa-provinsen i Syria i forrige uke, og 49 sivile skal ha blitt drept i et flyangrep mot en moské vest i Aleppo-provinsen, også det i Syria.

Den USA-ledede koalisjonen har bekreftet at de sto bak alle de tre angrepene og har lovet gransking.

Øverstkommanderende for USAs styrker i Midtøsten, general Joseph Votel, betegner de sivile tapene i Mosul som «en forferdelig tragedie».

Les også: Irakiske styrker gjenopptar offensiven mot gamlebyen i Mosul

– Krevende å beskytte sivile

I en epost til NTB mandag skrev statssekretær i UD Marit Berger Røsland at «det er et viktig signal at USA har beklaget sterkt og har lovet gransking av de nylige angrepene der de har vært involvert».

Samtidig framholdt hun at det å beskytte sivile i Mosul og andre IS-kontrollerte byer er svært krevende fordi IS har tatt «titusener av sivile som menneskelige skjold og minelagt vanlige boliger og infrastruktur».

Mandag kveld ble det kjent at regjeringen forlenger oppdraget til rundt 60 norske soldater som er stasjonert i Jordan. Dette er ett av de norske bidragene til den USA-ledede koalisjonen. Soldatene i Jordan trener og bistår syriske militsgrupper, men forsvarsdepartementet har ikke opplyst hvilke væpnede grupper det er snakk om.

Les også: Her bombes et av IS' hovedkvarter i Mosul

Tusenvis

Ifølge Airwars.org , et uavhengig prosjekt som overvåker krigføringen i Syria og Irak, er minst 2.715 sivile hittil drept i angrep fra koalisjonen Norge er en del av.

Koalisjonen ble lansert for drøyt 950 dager siden og har til nå gjennomført over 19.200 flyangrep mot antatte IS-mål, rundt 11.500 i Irak og 7.700 i Syria.

Det er sluppet nærmere 73.000 bomber og raketter, og de sivile tapene har vært store.

FNs humanitære koordinator for Irak, Lisa Grande, var klar i sin kommentar til det siste angrepet i Mosul:

– Vi er sjokkert over dette forferdelige tapet av menneskeliv.

– Ikke samme kategori som Aleppo

Verken utenriksminister Børge Brende (H), forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) eller statsminister Erna Solberg (H) har selv kommentert tapene.

Brende slo så sent som i forrige uke fast at den USA-ledede koalisjonens strategi mot IS virker og hevdet samtidig at Norge høster stor anerkjennelse for sitt bidrag til koalisjonen.

Da den syriske byen Aleppo var under angrep av syriske regjeringsstyrker og deres russiske allierte, mente Solberg at det kunne være snakk om krigsforbrytelser.

– Sivile har krav på beskyttelse, sa Solberg da.

UDs statssekretær Marit Berger Røsland avviser at« terrorbombingen av Aleppo» kan settes i samme kategori som «det tragiske tapet av sivile liv i forbindelse med koalisjonsoperasjoner».

Rapport: Skoler blir systematisk angrepet verden over