Folkehelsa «ekstremt bekymret» over nytt dødsdop

Antallet overdosedødsfall er på vei ned, men nå frykter norske myndigheter at utviklingen kan snu hvis det svært farlige stoffet furanyl fentanyl får fotfeste. Les mer Lukk

Politiet i Stavanger mener å ha registrert det første dødsfallet forårsaket av det svært farlige stoffet furanyl fentanyl. Nå blir det slått alarm fra flere hold.

– Vi er ekstremt bekymret, fordi furanyl fentanyl er et ekstremt potent narkosemiddel, som antakeligvis er opp mot 20 til 50 ganger sterkere enn heroin, sier overlege Merete Vevelstad ved Folkehelseinstituttet til VG.

Les også: Dop til 1552 års misbruk, fikk 3 år og 9 måneder i fengsel

En 33 år gammel kvinne ble i fjor høst funnet død hjemme hos seg selv i Stavanger. Nå er det avdekket at kvinnen trolig døde av en overdose av det svært dødelige stoffet.

– Kvinnen hadde kjøpte det hun trodde var det beroligende middelet Xanax på gaten, men obduksjonsrapporten viser at hun hadde furanyl fentanyl i blodet, i tillegg til alkohol, sier politiførstebetjent Hans Christian Hetland i Sør-Vest politidistrikt.

Les også: Høie vil ha radikal omlegging av narkotikapolitikken

Også Kripos frykter at stoffet skal etableres på narkotikamarkedet i Norge, og føre til en betydelig økning i overdosedødsfallene.

Så langt er det blant annet rapportert om 220 overdosedødsfall i USA og ni i Sverige på grunn av det heroinlignende stoffet. (©NTB)