Norsk sprøytespiss klar for verdenslansering

Et selskap i Lofoten har store ambisjoner med en ny sprøytespiss som kan revolusjonere sikkerheten og steriliteten i medisinske prosedyrer.

Den nye sprøytetypen, «Luer-Jack», er designet slik at slik at nålen kan kobles til og fra sprøyten med et klikk, i stedet for at den må skrus av og på. På den måten reduseres risikoen for å forurense spissen eller stikke seg, skriver Dagens Næringsliv.

Det var legen Christian Mide som fikk ideen til sprøyten og stiftet selskapet ConceptoMed i 2012. På nyåret dro Lofoten-selskapet inn 89 millioner kroner i en emisjon, og styret priser det nå til en markedsverdi på 426 millioner.

– Ideen kom i forbindelse med tømming av et kne. Nålen satt hardt fast, og jeg trengte en frakoblingsmekanisme for å unngå å berøre tuppen da jeg skulle injisere tilbake et medikament til kneet. Med «Luer-Jack» løste vi det problemet, sier Mide til DN.

Produksjonen av sprøyten er i gang, og selskapet har fått på plass patent, godkjennelse og distribusjonsavtaler i elleve land, blant andre Norge. Oslo universitetssykehus (OUS) gjennomførte en større vurdering av sprøyten i fjor, og resultatet var lovende:

– Alle var veldig begeistret for produktet. De som jobber med dette setter gjerne et tjuetalls sprøyter hver dag under stress, og stikkskader forekommer. Med denne sprøyten unngår man også forurensing med smittestoff, sier Karl Øyri, prosjektleder ved OUS.