Næringsmiddeltilsyn gjorde sjokkfunn om smågodt i Danmark:

Unge rumenere pakket om gammelt smågodt og tisset i godteriboks

IKKE SÅ GODT: Rystende opplysninger om smågodt i Danmark. Les mer Lukk

Inspektørene fra det danske næringsmiddeltilsynet fikk et sjokk da de kom over et hemmelig lager med 30 tonn smågodt.

To personer satt og pakket om godteri som var gått ut på dato til nye smågodt-bokser, da den danske Fødevarestyrelsens inspektører slo opp døra til et nedslitt kjellerlokale i København-forstaden Valby.

Forholdene på det uhumske lageret var svært uhygienske, melder Fødevarestyrelsen på sin hjemmeside.

Blant annet var det ikke noe toalett der.

De to unge rumenerne som var satt i jobb, tisset i en tom godteriboks. Og det var ingen håndvask i den lugubre kjelleren

Det forteller Jyllandsposten, som først skrev om saken.

Les også: Fant tarmbakterier i smågodtet

Lovbrudd hos 75 av 100

Fristende smågodt-bokser behøver med andre ord ikke å være så fristende, i hvert fall ikke i Danmark. For der er smågodt-bransjen i stor grad lovbrytere, forteller inspeksjonsleder Michael Rosenmark i Fødevarestyrelsen til ABC Nyheter.

– Av 100 bedrifter som driver med smågodt, som vi kontrollerte sammen med skattemyndighetene, var det brudd på reglene hos 75, opplyser han.

Aktørene i bransjen prøver nemlig å lure seg unna sukkeravgiften. Innkjøpene er derfor hemmelige. Det finnes ingen papirer som dokumenterer hvor godteriet stammer fra.

– Det er alvorlig, for opprinnelsen til alle næringsmidler skal være sporbare, sier Rosenmark.

Les også: 7000 bokser med smågodt tilbakekalles i Sverige

Svart økonomi gir svarte lagre

– Det hender dessverre ganske ofte at vi finner lagre som dette, hvor godteri blir oppbevart og håndtert på en måte som gjør det uegnet til menneskeføde, sier inspektøren Søren Jensen på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

– De unge menneskene som satt og pakket om godteri hadde ingen mulighet til å vaske hendene, så det kan ha kommet colibakterier og andre bakteriet på godteriet, legger han til.

Dette partiet på 30 tonn ble beslaglagt.

Michael Rosenmark sier til ABC Nyheter at hemmeligholdet som trengs for aktører som vil unngå å betale sukkeravgift, gjør at de prøver å gjemme godteriet på steder som ofte er uegnet, som i slike kjellere.

Les også: Smågodt kan spre smitte