Enden nær for stokkand-jakt
Vil importere 10 000 ender til jakt
Sitting duck: Leopold Axel Løvenskiold ønsker å importere 10 000 ender for jakt i sommer. Les mer Lukk
Den største er Løvenskiold Fossum, eid av Leopold Axel Løvenskiold (45), som i år har søkt Miljødirektoratet om å få importere 10.000 stokkender. Det er 4.000 flere enn Løvenskiold Fossum fikk tillatelse til i fjor, skriver Kapital.
Også Eidsvoll Verk og Astrup Fearnley (Hans Rasmus Astrup) har søkt i år, men i et langt mindre antall. De har søkt om å få importere 600 ender hver. Astrup (78), som på tampen av 2013 gav bort mesteparten av sin milliardformue til en stiftelse som nå bærer hans navn, leier ikke ut til jakt for andre.
Les også: Jeg hadde 200 dollar i lomma - det var alt
Enden nær?
2017 kan enten bli det siste året det blir mulig å jakte på slike importerte, utsatte og oppfôrede stokkender, eller det kan bli året hvor denne jakten får et kommersielt gjennombrudd.
Svært mye henger på en rapport som Miljødirektoratet har bedt det som kalles Vitenskapskomiteen for mattrygghet om å lage. Direktoratet har bestilt en risikovurdering av mulige skadevirkninger på norsk natur ved import og utsetting av slike ender.
Det gjelder alt fra mulig negativ genetisk påvirkning, der ville ender parrer seg med oppdrettsender som er satt ut, økt fare for mer sykdommer, uheldig påvirkning på andre arter i områdene der ender settes ut, og mulig negativ påvirkning av vannkvaliteten dersom mange ender slippes ut på noen få vann. Sistnevnte handler rett og slett om tusenvis av utsatte stokkender vil fullstendig drite ned lokale ferskvann.
Miljøfare: Spørsmålet er om store mengder importerte ender utgjør en fare for norsk natur og dyreliv. Les mer Lukk
Les også: Så mye må du trene for å forbrenne påskeegget
Avventer risikorapport
Risikovurderingen fra vitenskapskomiteen er ventet tidligst i slutten av juni. Det er så sent at de som i år søker om å få importere, og får tillatelse, kan sette ut endene i begynnelsen av juni og dermed jakte på dem i år også – uansett hva risikovurderingen måtte si. Jaktsesongen på stokkender, både ville og oppdrettede, starter 21. august og går utover høsten, i teorien helt frem til 23. desember.
Hans Rasmus Astrups viltforvalter Fredrik Aalerud sier likevel at de vil avvente rapporten til Vitenskapskomiteen for Mattrygghet, som altså er ventet i slutten av juni. I fjor trakk Astrup Fearnley søknaden etter at Norsk Ornitologisk Forening klaget på tillatelsene som Miljødirektoratet ga.
– Søknaden på import av 600 ender i år er en generell søknad. Vi vil vente på rapporten, sier Aalerud til Kapital om årets søknad.
– 2017 kan enten bli det siste året med import av ender for jakt, eller så vil det åpnes opp for det, og usikkerheten rundt importen er endelig over?
– Ja, det får vi se på, svarer Aalerud.
Les også: Jegere vil stoppe salg av statens skoger
Ikke populært
Hos Norsk Ornitologisk Forening er ikke det populært at det blir jakt også i år, før den igangsatte forskningen er ferdig, og miljøvernmyndighetene har avgitt en endelig dom. Foreningen klaget til Klima- og miljødepartementet på tillatelsene som Miljøverndirektoratet ga i fjor, og varsler overfor Kapital at de vil klage i år også. I fjor ble klagene avvist med begrunnelsen “andre samfunnshensyn”, nærmere presisert til “potensialet for naturbasert verdiskaping”.
I tillegg til rapporten fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet vil Miljødirektoratet i samarbeid med de som importerer stokkender i år også ringmerke hver eneste and. Slik vil man få et tall på hvor mange av de importerte endene som jegere faktisk skyter ned igjen, og hvor mange som slipper unna og blir en del av norsk fauna. De kommersielle aktørene som Løvenskiold Fossum og Eidsvoll Verk får bare krysse fingre for at jegerne de skal leie ut til i år er dyktige, og klarer å ta ut en stor andel av de utsatte fuglene.
Les også: Denne vesle tjukkasen er ny norgesrekord
To ulv skutt i Rendalen – lisensjakta opphører