Blir dette året tjeldparet endelig lykkes?

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tjeldoppsummering
Det er det store spørsmålet. Etter revens herjinger i tjeldreiret tidligere i sommer, er det lagt to nye egg som nå nærmer seg klekking. Så alt ligger til rette for at tjeldparet på Otterøya endelig blir foreldre.

Tjeldparet Hjalmar & Hjørdis, som har reiret sitt på Otterøya utenfor Namsos, har så langt ikke klart å bli foreldre. Det har ikke stått på innsatsen, men hver gang har det gått skeis.

I første sesong av Tjeld-TV, som nå sendes på Zooom.no i samarbeid med Namdalsavisa, var ikke eggene befruktet, og eksploderte til slutt etter at de ble ruget lenge over tida. Året etter døde en unge mens den forsøkte å komme seg ut av egget. I fjor satte kråka en stopper for tjelden.

Les også: Her kan du være naturfotograf i din egen stue

De første eggene ble røvet

Da Tjeld-TV gikk på lufta i midten av mai, så det veldig lyst ut for det hardt prøvede tjeldparet. To egg var allerede lagt, og snart kom et tredje. Så ei natt satte reven et foreløpig punktum for årets hekkesesong, da den klarte å komme seg opp i reiret. Som du kan se i videoen under forsvant eggene ett etter ett:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Her gjør Mikkel rent bord i tjeldreiret

Les også: Havørnunge døde på direktesendt TV

Tjeldparet trosset ekspertene

Ekspertene mente at det var små muligheter for omlegging såpass seint i sesongen, men verken vi eller seerne ga opp håpet, som du kan lese mer om her. Og heldigvis gjorde Hjalmar & Hjørdis alle spådommer til skamme. De gjorde jobben i fjæra, og snart var det to splitter nye og fine egg i reiret.

Det ble raskt rykket ut for å fjerne et støttestag som reven antakelig hadde brukt for å komme seg opp i reiret den første gangen. Så da Mikkel forsøkte seg igjen noen dager seinere, som du kan se her, klarte den ikke å få fatt i eggene.

Les også: Her kan du følge et låvesvalepar i den hektiske hekkesesongen

Mye dramatikk

Selv om reven ikke lenger kommer til eggene, er de fortsatt utsatt for angrep fra lufta. Så da reven kom luskende for noen dager siden, og to kråker begynte å nærme seg reiret der eggene lå helt ubeskyttetm, var det mange som satte morgenkaffen i halsen. I videoen under kan du se hvordan det gikk da tjelden ble omringet av sine erkefiender, rev og kråke:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Her blir tjeldreiret omringet av fiender

Les også: Sterke reaksjoner på direktesendt dyre-TV

Klekking forventes om kort tid

Det første «ekstraegget» ble lagt 3. juni. Tjelden ruger vanligvis i 27 dager, som du kan lese mer om her, og det betyr at klekking kan forventes rundt torsdag 30. juni. Det er imidlertid mye som kan skje i mellomtida, så det er altfor tidlig å juble ennå. Det ser imidlertid lysere ut for tjeldparet enn på veldig, veldig lenge. Så hvis alt går som vi håper, får vi se én eller to unger i reiret om noen dager.

I videoen under kan du se hvordan de supersøte «tjeldingene» ser ut. Ungen er fra et tjeldreir i Bangsund:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Se den utrolig søte tjeldungen fra Bangsund

Les også: Få med deg all dramatikken på Zooom.nå så langt i sesongen