Tatt på fersken:

Rødrev drepte fjellrev

Fjellreven tapte kampen mot rødreven. Les mer Lukk

To fiskere tok en rødrev på fersken med den døde fjellreven i Børgefjell.

– Dette er en unik observasjon! sier fjellrevforsker Nina E. Eide i Norsk institutt for natruforskning (NINA).

Rødreven og fjellreven er konkurrenter og det ikke sjelden at fjellreven må bøte med livet i møtene dem i mellom. Men det er svært sjelden at det blir observert.

– Vi finner av og til fjellrev med bitemerker som ser ut som det er fra rødrev, men da blir det bare en antagelse at den er drept av rødreven, sier hun.

– Det er sjelden vi får det dokumentert.

Spiste på fjellreven

Det var to fiskere som kom over rødreven på Børgefjell, som ligger mellom Nordland og Nord-Trøndelag. Rødreven forlot byttet svært motvillig og fiskerne så at den spiste på fjellreven.

Utmarkskonsulent Per Lorentzen i Statsskog kom til stedet en time etter og konkluderte på grunnlag av sporene at rødreven hadde jaget fjellreven flere hundre meter nedover fjellsida før den ble drept.

Sporene i fjellsida viste tydelig at det hadde vært kontakt mellom fjellreven og rødreven flere ganger nedover fjellsida. Les mer Lukk


Halvparten fra avlsprogrammet

Det siste tiåret har avlsprogrammet for fjellreven fått bestanden opp på beina igjen. Snart har halvparten av fjellrevene i Norge bakgrunn fra programmet.

Det er satt ut 271 rever i forkjellige områder siden 2006 og mange av dem har etablert seg og gitt opphav til nye fjellrever som er født i det fri.

Les mer: Fjellreven yngler som bare det

Les også: Rekordmange fjellrev-valper i fjor

Se også:

Ørn mot rev:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ørn mot rev: - Mikkel har ingen sjanse

Reven lurte alle:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Smart rev lurte alle