Romsonden Rosetta har endt sitt liv på is-komet

Ved hjelp av høyoppløselige kameraer klarte romsonden Rosetta i begynnelsen av måneden å finne romsonden Philae, som hadde landet på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko. Der hadde Philae havnet i et skyggedekket område som gjorde at solcellebatterier gikk tomme for strøm. Les mer Lukk

Den europeiske romsonden Rosetta krasjlandet fredag ettermiddag på den isdekte kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko. Dette var slutten på sondens tolv år lange reise gjennom vårt solsystem.

Krasjlandingen var ikke noe uhell, men en planlagt handling. Jubelen sto i taket hos European Space Agency (ESA) da de siste signalene fra Rosetta kom.

Rosetta aktiverte framdriftsmotorene i 208 sekunder sent torsdag kveld og innledet dermed den 14 timer lange krasjlandingen i et 19 kilometer langt fritt fall. Sonden traff kometens overflate i det som omtales som menneskelig ganghastighet. De siste signalene fra Rosetta nådde fram til vår planet cirka klokken 13.20. Da var det gått rundt 40 minutter siden sonden endte i isgraven.

Romsonden Rosetta krasjlandet fredag på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko. Bildet er tatt av Rosetta 22. august, før landingsfasen ble innledet. Les mer Lukk

ESA skjøt i mars 2004 opp Rosetta sammen med landingsroboten Philae for å innhente informasjon om sammensetningen av kometer. Dette er av stor interesse for forskere som forsøker å avdekke stadig flere detaljer om vårt solsystems opprinnelse.

Les også:

NASA filmet sjeldent fenomen i verdensrommet

Radiosignal fra verdensrommet

Ny observasjon av gravitasjonsbølger

Romstasjon har fløyet 100.000 ganger rundt jorden