Dette er ikke lovlig – sjekk hva du risikerer
ULOVLIG: Det ser kanskje bra ut, men det er også trafikkfarlig med mørke sideruter foran. Denne bilen var dessuten senket altfor mye, og fikk ikke lov til å kjøre videre etter å ha blitt stoppet i kontroll. Les mer Lukk
Det er mange som ønsker å gjøre bilrutene mørkere. Både av hensyn til sollys og varme, samt estetikk.
Det er tillatt å montere solfilm på vinduene fra B-stolpen og bakover. Foran B-stolpen derimot, altså siderutene foran og selve frontruten, der er det ikke lov å gjøre dette.
Men hva skjer egentlig hvis du blir stoppet med film på disse rutene? Vi har spurt Statens vegvesen og Utrykningspolitiet.
– Kjøretøy som påtreffes i kontroll, enten det er utekontroll eller hallkontroll, med solfilm foran B-stolpen, kan ilegges bruksforbud dersom utsyn fra førerplass ikke er tilfredsstillende. Det vil uansett bli gitt pålegg om utbedring og kjøretøyet må vises på etterkontroll, forklarte Trine Helene Bakketun Erichsen, i Statens vegvesen, da vi omtalte problematikken i fjor sommer.
Erichsen la til at biler med solfilm foran B-stolpen ikke vil bli EU-godkjent.
LOVLIG: Solfilm fra B-stolpen og bak er helt innafor. Veldig mange biler leveres med dette standard fra fabrikk. Les mer Lukk
Finnes unntak
Broom har tidligere omtalt Geir Henry Enebakk , som kan benytte solfilm på siderutene foran, grunnet en øyesykdom han har legeerklæring på.
– Hvordan stiller Statens vegvesen seg til slike tilfeller?
– Ettermontert film på vindu er en teknisk endring på kjøretøyet som bør fremkomme som opplysning i kjøretøyets vognkort på lik linje med andre godkjente tekniske endringer. Statens vegvesen vil etter sommerferien ta en gjennomgang av denne problemstillingen, og vurdere om disse personenes behov eventuelt kan løses på andre måter enn solfilm foran B-stolpen. Legeerklæringene vil være sentrale i denne vurderingen. Hvordan slike endringer eventuelt skal dokumenteres vil også bli vurdert, fortalte Erichsen.
– Er dere kjent med slike unntak?
– Vi er kjent med at enkelte trafikkstasjoner har gitt dispensjon tidligere som tillater solfilm foran B-stolpen, når det har vært fremlagt legeerklæring. I disse tilfellene har dette vært ført inn som vognkortmerknad.
Les også: Geir Henry ble stoppet: – Politiet beklaget og ønsket god bedring
KONTROLL: Blir du stoppet med ulovlig solfilm risikerer du bot og bruksforbud. Les mer Lukk
Bot
Dersom du kjører med solfilm på rutene foran risikerer du ikke bare bruksforbud, men også bot.
Det bekreftet Olav M. Markussen, Politiinspektør i Utrykningspolitiet.
– Dersom en blir stanset med ulovlig solfilm kan dette medføre en anmeldelse for overtredelse av vegtrafikkloven § 31, jf. § 13, jf. § 23, jf. kjøretøyforskriften § 31-1 pkt. 3 annet ledd, som i et normaltilfelle har en standardisert bøtesats på 2.600 kroner, sa Markussen.
Han la til:
– Dersom solfilmen av ulike årsaker ikke kan fjernes på stedet, vil politiet kunne skrive en kontrollseddel med pålegg om å utbedre feilen innen en gitt tidsfrist. Dersom dette ikke blir utført innen tidsfristen, kan Statens vegvesen forby bruken av motorvognen med hjemmel i Vegtrafikkloven § 36 nr. 1 bokstav b.
– Er ulovlig solfilm på rutene noe dere ofte kommer over?
– Ja, dette ser vi relativt ofte, avsluttet han.
Folk gliser når Anne Karin (78) freser forbi
Denne saken ble først publisert på Broom.no