Salg av biler og møbler gir økt forbruk

Økt salg av biler og møbler har ført til at både varekonsumet og omsetningsvolumet steg fra juli til august. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Les mer Lukk

Økt salg av biler og møbler har ført til at både varekonsumet og omsetningsvolumet steg fra juli til august.

Det viser sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Kjøp av biler og drivstoff steg 13,6 prosent i august, og trakk varekonsumet opp 2,2 prosentpoeng. Dette bidro sterkt til at varekonsumet steg 2,8 prosent fra juli til august.

SSB bedyrer at dette må sees i sammenheng med en tilsvarende sterk nedgang i juli.

I samme periode gikk omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene opp med 0,6 prosent fra juli til august i år. Det viser sesongjusterte tall.

Oppgangen fortsetter en god trend for detaljhandelen, som hadde en oppgang på 0,5 også i forrige periode, fra juni til juli, og som siden vendepunktet i mai 2015 har hatt en vekst på 3,6 prosent.

Konsumet av mat- og drikkevarer falt med 0,9 prosent i august. Elektrisitet og brensel bidro også til å dempe veksten i varekonsumet.

Til tross for økningen i varekonsumet er selve veksten en nedgang på 1,4 prosent sammenlignet med de tre foregående månedene. Det er hovedsakelig andre varer som bremser tremånedersveksten, spesielt klær og sko.