Fortsatt store bevegelser i Mannen – farenivået opprettholdes

Your browser doesn't support HTML5 video.

Fortsatt store bevegelser i Mannen – farenivået opprettholdes Les mer Lukk

Fjellet Mannens bevegelser har økt mye de siste timene, opplyser NVE. Dermed beholdes farenivå rødt og beboerne kan ikke vende tilbake til boligene.

Beboerne under Mannen i Romsdalen ble evakuert tirsdag kveld etter at det ble registrert økende hastigheter i det ustabile fjellpartiet og varsel om store nedbørsmengder i fjellet.

Bevegelsene har vært forholdsvis store gjennom natten og hele onsdag.

– I øvre område er hastigheten 10–15 centimeter per døgn, men i et lokalt område er den tilsvarende 40 centimeter i døgnet. Det nedre frontpartiet har en hastighet rundt 1,5 centimeter per døgn, men også der er det et lokalt parti med høyere hastighet, sier geolog Einar Anda i NVE.

Regnvær og snøsmelting

De økte bevegelsene er forårsaket av regnvær og snøsmelting. Det har gått flere mindre skred i løpet av dagen, og ett noe større rundt klokken 12.30.

– Nå har temperaturen falt under null grader, men så langt har ikke dette ført til reduksjon i bevegelsene, sier Anda.

Det er meldt minusgrader de kommende dagene. NVE opprettholder rødt farenivå

Beboerne i området er nå evakuert for tredje gang på en drøy uke, for fjerde gang i år og for niende gang siden 2014.

Aktivt fjellparti

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. De årlige bevegelsene i Mannen (utenfor Veslemannen) utgjør noen få centimeter i året, mens den mest aktive delen av Veslemannen har forskjøvet seg mer enn 1,4 meter den siste måneden og nedre delen 16 centimeter.

Veslemannen har et volum på 120.000 til 180.000 m³, det vil si rundt én prosent av det totale volumet av Mannen.

Da beboerne i området var evakuert i forrige uke, gikk det flere skred og steinsprang fra Veslemannen, men det store skredet man har fryktet har ennå ikke skjedd. I fjor forsøkte NVE å pøse på med vann i fjellet for å fremprovosere et ras, men uten å lykkes.