FN-sjefen dypt bekymret – frykter ny kald krig som følge av Skripal-saken

FNs generalsekretær António Guterres frykter eskalering i konflikten mellom Russland og Vesten og mener tiden nå er inne for å gjeninnføre rutiner og tiltak fra den kalde krigen. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

FN-sjef António Guterres mener tiden er inne for å gjeninnføre rutinene fra den kalde krigen der det var åpen direktelinje mellom Washington og Moskva.

Guterres sier han er «dypt bekymret» etter at USA, Storbritannia og over 20 andre land har utvist mer enn 150 russiske diplomater som svar på forgiftningen av den tidligere russiske spionen Sergej Skripal og hans datter Julia Skripal i Salisbury i Storbritannia.

Britiske myndigheter mener Russland sto bak nervegiftangrepet, en påstand Moskva har avvist.

Les mer: Etterforskere tror Skripal ble forgiftet i sitt hjem

Russland utviser amerikanske diplomater og stenger USAs konsulat i St. Petersburg

Ligner den kalde krigen

– Situasjonen ligner nå i stor grad på slik vi hadde det under den kalde krigen og medfører at man må gjenopplive mekanismene for kommunikasjon og kontroll for å unngå eskalering og hindre at ting kommer ut av kontroll i situasjoner der spenningen kan øke ytterligere, sa Guterres på en pressekonferanse i New York torsdag.

Under den kalde krigen var det åpen direktelinje mellom Washington og Moskva.

Guterres' uttalelser kom samtidig som Russlands utenriksminister Sergej Lavrov kunngjorde at 60 amerikanske diplomater skal utvises fra Russland, som var på at USA har utvist 60 russiske diplomater. Britene har utvist 23 russere fra London og får utvist 23 briter fra Moskva.

Aktuelt: Disse falske nyhetene om Norge blir spredd i Russland