Egyptiske medier: Sisi gjenvalgt som president

En valgplakat med bilde av president Abdel Fattah al-Sisi i Egypts hovedstad Kairo. Foto: AP/NTB scanpix Les mer Lukk

President Abdel Fattah al-Sisi har som ventet vunnet valget i Egypt, melder statlige medier i landet.

Foreløpige resultater viser angivelig at Sisi fikk over 90 prosent av stemmene i valget som ble holdt over flere dager denne uka.

Den eneste som utfordret Sisi, var den relativt ukjente kandidaten Moussa Mustafa Moussa, som støtter Sisi. Han havnet, ikke overraskende, langt bak Sisi med kun 3 prosents oppslutning.

Spenningen ved valget har først og fremst vært knyttet til hvor stor valgdeltakelsen ville bli.

Nyhetsbyrået MENA og flere statseide aviser melder at rundt 23 millioner av de 60 millioner registrerte velgerne avga stemme – og at deltakelsen dermed lå på rundt 40 prosent.

Lokket og truet

Dermed ser det ut til at valgdeltakelsen var lavere enn i 2014, da de offisielle resultatene viste 47 prosents deltakelse og 97 prosents oppslutning om Sisi.

Egyptiske medier har forsøkt å få folk til urnene og beskrevet valget som en nasjonal plikt. Lokale myndigheter har både lokket og truet, og lovet økonomisk belønning til dem som stemte.

Valgkommisjonen har truet med bøter til dem som ikke stemte – men lignende advarsler er også kommet i forbindelse med tidligere valg, uten at de er blitt satt ut i livet.

– En farse

Generalen Abdel Fattah al-Sisi tok makten i 2014 etter å ha avsatt den demokratisk valgte moderate islamisten Mohamed Mursi.

Opposisjonen i landet har beskrevet årets presidentvalg som en farse. Flere politikere ønsket opprinnelig å utfordre Sisi, men alle unntatt Moussa ble enten underkjent av valgkommisjonen, pågrepet eller presset til å trekke seg.

Stemmesedlene til minst to millioner velgere er blitt forkastet, ifølge avisa Al-Ahram. Mange av dem skrev inn navn på kandidater som ikke fikk lov til å delta i valget.