OL-helten Johansson fryktet han skulle slå seg i hjel etter monsterhopp

Robert Johansson med beviset på at kongepokalen blir med hjem til Vingnes. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Les mer Lukk

Norgesmester Robert Johansson er i sitt livs form og var på vei mot brutale 150 meter i Holmenkollen. Livredd berget han seg inn under hopp-NM.

Det var under prøveomgangen i isende kulde at Søre Ål-hopperen bare «stakk ut» av bakken.

– Det tok av noe jævlig. Da jeg skjønte hvor høyt jeg gikk, tenkte jeg at «står du ut nå, så slår du deg i hjel», sier Johansson til NTB.

– Det hadde jeg selvsagt ikke noe lyst til, for det er så mye gøy som kommer framover med Raw Air og alt sammen. Jeg kom meg trygt ned, men det gjorde vondt i leggene, fortsetter OL-helten som tok gull (lag) og to bronsemedaljer (individuelt) i Pyeongchang.

– Hvor langt kunne dette gått?

– Jeg tipper glatt 150 meter. Det hadde virkelig ikke vært noe gøy, sier Johansson.

Bakkestørrelsen i Holmenkollen er 134 meter. Andreas Kofler hoppet 141 meter for sju år siden. Johansson berget seg ned på 142 meter.

Oppe på hoppet trodde pappa Gorm Johansson knapt det han så der sønnen nærmest fløy ut av bakken.

Første NM-medalje

Før onsdagens storbakke-NM hadde ikke Robert Johansson en eneste medalje i norgesmesterskap å vise til.

– Jeg hadde null individuelle NM-medaljer, nå kommer jeg hjem med NM-gull og kongepokal. Det er stort. Det har vært noen fantastiske uker. Jeg koser meg veldig, sier Johansson der han står med rim i barten.

Neste uke starter Raw Air, der Johansson er en av favorittene etter OL-suksessen.

– Jeg har et helt klart mål om å gjøre det bra.

– Du har en verdensrekord å ta tilbake?

– Det er ikke noe du kan forhåndsbestille. Mye må klaffe, forhold, vær, meg selv og vind. Alt må sitte, men jeg elsker å fly, sier Johansson lurt.

Han tok kongepokalen hele 23 poeng foran Johann André Forfang, mens kometen Marius Lindvik knep NM-bronsen, bare åtte tideler bak Forfang.

Lindvik i form

Lindvik var et stort smil etter tredjeplassen. 19-åringen var nær en OL-plass etter å ha kommet i sitt livs form i ukene før vinterlekene, men ble vraket til fordel for onsdagens gullvinner Johansson.

I Raw Air står lagkonkurranse på programmet allerede i åpningshelgen. Det betyr at de som ikke kommer med der, ikke har noen sjanse i Raw Air-sammendraget.

– Det er vanskelig å sikre en plass på det norske laget, men jeg skal gjøre mitt beste og ble treer i kveld. Det er absolutt muligheter. Vi får vente og se, men det er veldig gøy å matche de beste, sier Lindvik som kom rett fra to seirer i kontinentalcupen.

OL-billetten røyk, men nå kan Frogner-gutten få sin revansj.

– Raw Air blir veldig gøy. Jeg gleder meg veldig. Det har vært et stort mål. Jeg gleder meg spesielt til Vikersund, sier 19-åringen.