Lavrov: Opp til opprørerne å sikre våpenhvile i Øst-Ghouta

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov mener at det nå er opp til opprørerne i Øst-Ghouta å følge opp våpenhvilen. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Russland og Syria har gjort sitt for å sikre våpenhvilen i Øst-Ghouta. Nå er det opp til opprørerne, sier Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

Opprørerne i Øst-Ghouta må sikre at «den humanitære pausen» i området gir sivilbefolkningen et pusterom, sa den russiske utenriksministeren i et innlegg i FNs menneskerettsråd i Genève onsdag.

– Russland har allerede kunngjort etablering av humanitære korridorer i Øst-Ghouta. Nå er det opprørerne og deres støttespillere som må handle. De militante som har forskanset seg der og som fortsetter å beskyte Damaskus, hindrer levering av nødhjelp og evakuering av dem som ønsker å forlate Øst-Ghouta, sa Lavrov.

Kamper på bakken

Kamphandlingene i den opprørskontrollerte enklaven fortsetter, til tross for FNs krav om våpenhvile og Russlands løfte om daglige «humanitære pauser» i tidsrommet 9 til 14.

Ifølge den syriske eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) angrep syriske regjeringsstyrker natt til onsdag flere mål i Øst-Ghouta med kampfly og tungt artilleri.

Rett før den daglige «humanitære pausen», som ble kunngjort av Russland tidligere i uka, trådte i kraft klokka 9 onsdag morgen, stanset imidlertid angrepene, ifølge SOHR.

Utover formiddagen ble det derimot meldt om kamper på bakken i de to distriktene Hosh al-Zawahira og Shaifuniye, som ligger helt i utkanten av den opprørskontrollerte enklaven.

Avviser anklager fra USA

Heather Nauert, talsperson for USAs utenriksdepartement, anklaget tidligere i uka Russland for å terrorisere hundretusener av sivile i Øst-Ghouta.

En talsmann for russiske myndigheter avviser dette og fastholder at Russland og den syriske regjeringen fortsetter innsatsen for å sikre nødvendige humanitære forhold.

– Ved å slutte opp om FN-resolusjonen gjør Russland alt for å sikre humanitære pauser og løse situasjonen i Øst-Ghouta, sier Dmitrij Peskov til nyhetsbyrået TASS

Han anklager opprørere for å bryte våpenhvilen og sier at «slike provokasjoner skaper ikke muligheter for å regulere situasjonen på skikkelig vis».