Advarer mot tvangsretur av irakiske internflyktninger

Nesten 3 millioner irakere lever fortsatt som internflyktninger og mange av dem har lite eller ingenting å vende hjem til. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Flyktninghjelpen og flere andre hjelpeorganisasjoner advarer irakiske myndigheter mot å tvangsreturnere internflyktninger.

Irakere på flukt i eget land, som blir tvunget hjem av myndighetene, risikerer represalier, død og ødeleggelse, konkluderer en rapport fra Flyktninghjelpen, International Rescue Committee (IRC) og Dansk Flygtningehjælp.

Nesten 3 millioner irakere lever ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) som internflyktninger, mange av dem i leirer.

I november begynte irakiske myndigheter å returnere dem til områdene de har flyktet fra, og tusenvis er siden sendt hjem mot sin vilje.

I rapporten ‘The Long Road Home’, som bygger på intervjuer med internflyktninger i Anbar-provinsen, sier bare 1 prosent av dem at de har et hjem å vende tilbake til.

84 prosent av flyktningene forteller at de føler seg tryggere i leiren der de bor, enn på hjemstedet de flyktet fra.

Tragisk

– Det er tragisk å tenke på at mennesker på flukt føler seg tryggere i leirer enn i sine egne hjem nå som konflikten tilsynelatende er over, sier Flyktninghjelpens landdirektør i Irak, Petr Kostohryz.

–De er redde for represalier og udetonerte bomber, eller så har de ikke noe hjem å vende tilbake til. Med mindre myndighetene kan sikre trygge returer, kan vi ikke håpe på noen varig fred i Irak, sier han.

20 prosent av internflyktningene som er tvangsreturnert av irakiske myndigheter, har siden vendt tilbake til leiren etter å ha blitt møtt av trusler og overgrep på hjemstedet, går det fram av rapporten.

– Det er en reell risiko for at vi snart kommer til å se enda flere mennesker bli tvangsreturnert, før det er trygt for dem å vende hjem, konstaterer IRCs landdirektør Wendy Taeuber.

Må gjøre mer

Irakiske myndigheter og verdenssamfunnet må gjøre mer for å sikre områdene flyktningene vender hjem til, understreker hun.

– De som fortsatt ikke ønsker å vende hjem, må få den hjelpen de trenger i leirene, sier Taeuber.

– Vi forstår at myndigheter, og ofte også mennesker på flukt, føler at de må returnere hjem og normalisere tilværelsen igjen. Men vi vet også at slike returer ikke vil bli langvarige med mindre det blir gjort på en ordentlig måte, og at de kan lede til ytterligere fordrivelser og få negative konsekvenser, sier DRCs landdirektør Ian Dawes.

De tre hjelpeorganisasjonene ber irakiske myndigheter respektere irakernes rett til selv å velge om og når de ønsker å vende hjem.