Tsjekkisk domstol løslater syrisk kurderleder

Saleh Muslim, tidligere partileder i PYD, avbildet på vei inn i retten tirsdag formiddag. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

En tsjekkisk domstol har løslatt Saleh Muslim, tidligere partileder for PYD, den politiske grenen av den kurdiske YPG-militsen. Tyrkia krever syreren utlevert.

Muslim ble pågrepet i Tsjekkia lørdag etter anmodning fra Tyrkia som hadde utstedt arrestordre på ham via Interpol. Han var da på vei til København for å møte utenrikskomiteen i Folketinget, melder Ritzau.

En domstol i Praha besluttet tirsdag at det ikke er grunnlag for å varetektsfengsle Muslim.

Forsvarer Miroslav Krutina sier at 67-åringen har lovet å samarbeide i forbindelse med enhver utleveringsbegjæring fra Tyrkia. Mandag uttalte Tyrkias visestatsminister Bekir Bozdag at justisdepartementet har oversendt papirer til Tsjekkia med begjæring om utlevering.

Etter tirsdagens beslutning uttrykker Tyrkias ambassadør til Tsjekkia, Ahmet Necati Bigali, skuffelse.

– Jeg frykter denne beslutningen kan påvirke vårt bilaterale forhold på negativt vis, sier han.

Tyrkiske myndigheter i Ankara fulgte opp ved å hevde at kjennelsen er ensbetydende med at Tsjekkia støtter terrorisme.

Muslim har vært leder for det syriskkurdiske Demokratiske samlingspartiet (PYD), som er den politiske grenen til YPG-militsen. Tyrkia har PYD og YPG listeført på sin terrorliste. Landet anser PYD og YPG for å være forgreninger av det kurdiske arbeiderpartiet PKK, som også står på tyrkernes terrorliste. PKK har i flere tiår drevet et væpnet opprør mot tyrkiske myndigheter.

Tyrkia satte Muslim på terrorlisten for to uker siden. Tyrkiske myndigheter mener han kan kobles til angrepet mot en militærkolonne i Ankara i februar 2016 der 30 mennesker ble drept.