Første dag av våpenhvilen i Øst-Ghouta mislyktes

Øst-Ghouta har vært kontrollert av opprørere og beleiret av syriske regjeringsstyrker siden 2013. Bildet er fra fredag før helgen og viser røyk stige opp fra bombede områder etter et luftangrep. Foto: Ghouta Media Center / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Nye luftangrep har rammet opprørskontrollerte Øst-Ghouta nær Damaskus på våpenhvilens første dag, og et barn er drept, ifølge eksilgruppen SOHR.

– Den humanitære våpenhvilen kunngjort av Russland har trådt i kraft, og nå er det rolig i alle deler av Øst-Ghouta, sa Rami Abdulrahman, leder for den britiskbaserte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), til DPA tirsdag formiddag.

Tre timer senere ble det meldt om luftangrep. Ifølge SOHR ble det sluppet to tønnebomber over Øst-Ghouta, og fire granater slo ned i Jisreen-området.

– Et barn er drept og flere andre såret, opplyste SOHR, som får sin informasjon fra kilder på bakken.

Syriske myndigheter hevder at de ikke har skutt mot Øst-Ghouta. I stedet legges skylden på opprørerne. Ifølge den statlige fjernsynskanalen Al-Ikhbariya har opprørere skutt med granatkastere mot en kontrollpost i Wafideen for å hindre sivile i å ta seg over til regjeringskontrollert område. Også det statlige russiske nyhetsbyrået Tass meldte dette.

Jaish al-Islam, en av opprørsgruppene som kontrollerer Øst-Ghouta, avviser at de forsøker å hindre sivile fra å forlate enklaven.

– Vi har ikke hindret noen. Sivile tar sine egne beslutninger, sier Yassir Delwan, som leder Jaish al-Islams lokale politiske gren i Øst-Ghouta.

Ingen bevegelser

Russisk militærpoliti har opprettet en humanitær korridor sammen med syriske soldater ved kontrollposten i Wafideen, som ligger nær byen Douma, om lag 20 kilometer fra Damaskus sentrum. Minibusser står parkert, uten tegn til at noen kommer ut av enklaven for å bli transportert bort, meldte Tass og Al-Ikhbariya tirsdag.

Sistnevnte hadde direktesending som viste syriske soldater bemanne kontrollposten, der det er gjort forberedelser slik at sivile og ambulanser kan passere.

I en resolusjon som ble vedtatt av FNs sikkerhetsråd lørdag, het det at det skal innføres en 30 dager lang våpenhvile så snart som mulig. Russland kunngjorde mandag kveld at våpenhvilen skulle starte tirsdag morgen og at den skal vare i bare fem timer daglig de neste 30 dagene.

I løpet av dette tidsrommet skal sårede kunne bli fraktet gjennom en humanitær korridor, som også skal kunne brukes til å levere forsyninger inn til sivilbefolkningen.

– Kupp

Det ble ikke satt noe startpunkt for våpenhvilen som Sikkerhetsrådet vedtok lørdag, men det ble understreket at våpenhvilen må tre i kraft så fort som mulig. Russlands president Vladimir Putin, som er alliert med det syriske regimet, har vært under press for å iverksette resolusjonen.

– Denne såkalte humanitære våpenhvilen er et kupp mot den opprinnelige FN-resolusjonen som ble vedtatt lørdag. Russland ønsket aldri noen våpenhvile i Øst-Ghouta og dette kom klart fram, sier Ahmed Ramadan, en talsmann for den syriske opposisjonsalliansen SNC, til DPA.

I en uttalelse fra Redd Barna tirsdag formiddag het det at det ikke er nok med fem timers daglig våpenhvile.

Samtidig opplyste FN at det på grunn av fortsatte kamper var for farlig til å gjennomføre noe hjelpearbeid tirsdag.