USA ber Russland få slutt på syrisk offensiv

USA ber Russland bruke sin innflytelse til å stanse offensiven mot Øst-Ghouta i Syria. Russerne tilbyr fem timer bombestans daglig og en fluktrute.

– Syrias regime og dets russiske og iranske støttespillere fortsetter å angripe Øst-Ghouta, en tett befolket forstad til Damaskus. Regimet hevder å kjempe mot terrorister, men terroriserer i stedet hundretusener av sivile, skriver Heather Nauert, talsperson for USAs utenriksdepartement, på Twitter.

– Russland har innflytelse nok til å stanse disse operasjonene, fortsetter hun.

Pause og fluktkorridor

Russlands president Vladimir Putin har bedt om daglige pauser på fem timer – mellom klokken 9 og klokken 14 – i bombingen av den opprørskontrollerte enklaven. Generalmajor Jurij Jevtusjenko sier de syriske regjeringsstyrkene vil følge dette.

Han sier også at det syriske regimet har opprettet «en humanitær korridor», slik at sivile kan flykte fra Øst-Ghouta. Generalmajoren hevder at noen av opprørsgruppene – blant annet opprørere knyttet til al-Qaida – hindrer sivile i å dra fra området.

Russland, som kriger på det syriske regimets side, har så langt nektet for at luftangrepene mot enklaven har krevd sivile liv. Russerne hevder alle angrep er rettet mot folk med bånd til såkalte terrorister.

Kritikk

Russlands utvanning av den foreslåtte våpenhvilen møter kraftig kritikk. Den politiske lederen for den sterkeste opprørsgruppen i Øst-Ghouta, islamistiske Jaish al-Islam, kaller Russlands handlinger «beklagelige».

– Vi ønsker en fullstendig og varig våpenhvile i tråd med FN-resolusjonen, sier Mohammed Alloush til nyhetsbyrået AP.

FNs sikkerhetsråd vedtok lørdag en resolusjon om 30 dagers våpenhvile, men den har så langt ikke blitt fulgt. Flere hundre tusen sivile venter fortvilt på våpenhvilen.

Over 550 sivile, deriblant minst 130 barn, er drept i de syriske regjeringsstyrkenes fly- og artilleriangrep mot Øst-Ghouta den siste uka, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Ifølge syriske regimemotstandere har russiske fly stått bak flere angrep den siste uka.

«Kynisk spill»

Russland driver et kynisk spill, mener Storbritannias FN-ambassadør Jonathan Allen. Mandagens kunngjøring viser ifølge Allen at russerne er i stand til å iverksette Sikkerhetsrådets vedtak om en landsomfattende våpenhvile for Syria – dersom de ønsker det.

Heller ikke Sveriges utenriksminister Margot Wallström er imponert over det russiske påfunnet, som hun kaller upassende.

– Man burde i stedet se til å få i stand denne våpenhvilen og gi tilgang til ambulanser og hjelpemannskaper. Det skylder vi alle dem som lider i krigen akkurat nå, sier Wallström, ifølge nyhetsbyrået TT.

«Helvete på jord»

FNs generalsekretær António Guterres krever øyeblikkelig stans i kamphandlingene i Øst-Ghouta. Han kaller den opprørskontrollerte enklaven «et helvete på jord».

– Jeg forventer at resolusjonen straks blir iverksatt, sa Guterres, som understreker behovet for å bringe inn nødhjelp og evakuere syke og sårede fra det beleirede området.

Heather Nauert skriver at USA ber om umiddelbar stans i de offensive operasjonene og øyeblikkelig adgang for humanitær bistand og behandling av de sårede.

Bakkeoffensiv

Men mandag begynte syriske regjeringsstyrker en bakkeoffensiv mot Øst-Ghouta. Offensiven skal være rettet mot byen Harasta. Flyangrepene fortsatte søndag og mandag, om enn med noe forminsket styrke.

Totalt 22 sivile, blant dem sju barn, ble drept mandag, ifølge SOHR.