UNICEF: Barn rammes stadig mer direkte i krig

Barn som har flyktet med sine foreldre fra Myanmar til Bangladesh. Barn rammes stadig mer direkte i kriger fra Syria og Jemen til Myanmar og Kongo. Foto: Wong Maye-E / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Barn som lever i konfliktområder, er i løpet av året som er gått blitt mål for stadig mer sjokkerende, direkte angrep, melder UNICEF.

Angriperne ignorerer åpenlyst internasjonale lovverk som er laget for å beskytte de svakeste og mest sårbare, heter det i en ny rapport fra FNs barnefond (UNICEF).

– Barn er mål for angrep og brutal vold både i sine hjem, skoler og lekeplasser, sier Manuel Fontaine, som er sjef for UNICEFs nødprogrammer.

Han understreker at verden ikke må bli ufølsom for slike angrep, og at slik brutalitet ikke må bli det nye normale.

I rapporten heter det at barn rammes direkte ved at de blir drept, såret, brukes som menneskelige skjold, og tvangsrekrutteres som soldater. Voldtekt, tvangsgifte, bortføring og slaveri er blitt standard taktikk i konflikter fra Syria og Jemen til Nigeria og Myanmar.

Ytterligere millioner av barn blir indirekte rammet i disse konfliktene på grunn av underernæring, sykdom og traumer når grunnleggende tjenester, inkludert tilgang på vann, mat, sanitærsystemer og helsetjenester, blir ødelagt eller skadd i krigen.

Som konkret eksempel viser UNICEF til Kongo, der 850.000 barn er fordrevet fra sine hjem og 350.000 barn lider av akutt underernæring. Dessuten til Jemen, der minst 5.000 barn er drept eller såret – ifølge offisiell statistikk, som trolig langt fra representerer virkeligheten. I tillegg trenger 11 millioner barn humanitær hjelp.