NRK: Berg pågrepet med 3.000 euro

Spionsiktede Frode Berg ble pågrepet med 3.000 euro i kontanter i Moskva, opplyser hans norske advokat Brynjulf Risnes. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Les mer Lukk

Spionsiktede Frode Berg ble pågrepet med 3.000 euro i kontanter i Moskva, opplyser hans norske advokat Brynjulf Risnes til NRK.

– Berg har forklart at han opplevde å bli narret i en felle. Han hadde blitt bedt av personer som bor i Norge om å overlevere en pengesum i Moskva. Pengene skal Berg ha hatt på seg da han ble arrestert, sier Risnes til rikskringkasteren.

Nordmannen skal ha fortalt at den norske bekjente ga ham 3.000 euro i kontanter. Risnes sier videre at Berg skal ha funnet både beløpets størrelse, og måten dette skulle gjøres på, helt tilforlatelig.

Han skal ikke ha fattet mistanke om at det skulle være noe ureglementert med dette, før han ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember.

– Gjorde en tjeneste

På spørsmål om hvorfor Berg ikke tok ut pengene i Russland, men i stedet hadde penger med seg fra Norge, svarer Risnes følgende:

– Det er godt mulig man kan beskylde Berg for å være naiv, og det er ting som vil bli tatt opp med ham, og som han får forklare seg om. Jeg tror vi skal tro på ham når han sier at han ikke hadde noe begrep om at dette kunne være ulovlig. Han mente han gjorde noen en tjeneste, sier Risnes til NRK.

Berg har sittet isolert i en celle i høysikkerhetsfengselet Lefortovo i Moskva i to uker og er varetektsfengslet fram til 5. februar.

Alle samtaler skjer med tolk og under overvåking.

Møter Berg i dag

Hans russiske advokat Ilja Novikov opplyser at den tidligere grenseinspektøren i Sør-Varanger etter forholdene skal ha det bra.

Novikov vil sende inn en klage på fengslingen, men den kan trolig ikke behandles før etter den russiske julefeiringen, det vil si rundt 10. januar. Han sier nordmannen anklages for systematisk å ha arbeidet for utenlandsk etterretning.

Ifølge NRK sier kommunikasjonssjef Frode Andersen i Utenriksdepartementet at norske myndigheter vil besøke nordmannen i fengselet onsdag.