Tusenvis av kvinner demonstrerte mot vold

Tusenvis av kvinner marsjerte gjennom gatene i Perus hovedstad Lima lørdag i protest mot vold mot kvinner. Lignende demonstrasjoner ble holdt i en rekke land som her i Mexico by. Foto: AP / Marco Ugarte / NTB scanpix Les mer Lukk

Perus hovedstad Lima er en av mange byer der det ble holdt demonstrasjoner på den internasjonale dagen mot vold mot kvinner. Tusenvis marsjerte i byens gater.

Demonstrantene ropte lørdag slagord som «Ikke en til!» og «Nå er det nok overgrep og vold». De tok også til orde for strengere straff for vold mot kvinner.

Fem kvinner som sitter i president Pedro Kuczynskis regjering, deltok i demonstrasjonstoget, der en ung kvinne bar et banner med teksten «Beklager å være til bry, men vi blir drept».

Ifølge internasjonale overvåkingsorganer har Peru den nest verste statistikken når det gjelder antall voldtekter i Latin-Amerika. Kvinner er også en utsatt for drap grunnet sitt kjønn. Hittil i år er flere enn 130 kvinner drept i landet, som har 30 millioner innbyggere.

Verdensomspennende protest

Protestmarsjen føyer seg inn i rekken av lignende arrangementer over store deler av verden. Lørdag presenterte Frankrikes president Emmanuel Macron en rekke tiltak med mål om å få en slutt på mannsdominansen i samfunnet, vold og trakassering av kvinner.

– Det er på tide at skammen skifter side, sa Macron i en TV-sendt tale på FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner.

Rundt 93.000 kvinner oppga at de ble voldtatt eller forsøkt voldtatt i Frankrike i fjor, men færre enn én av ti anmeldte overgrepet til politiet, ifølge myndighetene.

Mest utsatt

Ifølge en FN-rapport er kvinner i Latin-Amerika og Karibia mest utsatt for vold i verden, til tross for omfattende lovverk som er ment å hindre kvinnevold.

– Vold mot kvinner i Latin-Amerika er et kritisk tema. Dette er den voldeligste regionen i verden for kvinner når man holder konfliktområder utenfor, sier Eugenia Piza-Lopez, som leder kjønnsutvalget i FNs utviklingsprogram UNDP i Latin-Amerika.

Tre av de ti landene med høyest drapsrate på kvinner og jenter ligger i Karibia. Men spesielt Mexico og Mellom-Amerika utpekes som farlig for kvinner.

– I noen land har dette utviklet seg til en alvorlig krise. I Honduras, El Salvador og Guatemala, samt Mexico, har drap på kvinner og vold mot kvinner nådd epidemiske nivåer. I mange saker er dette koblet til organisert kriminalitet, sier Piza-Lopez.