Irakiske regjeringsstyrker skal ha tatt kontroll over Tyrkia-grense

Irakiske regjeringsstyrker skal ha tatt kontroll over Ibrahim Khalil-grenseovergangen mot Tyrkia, som tidligere har vært på de irakiske kurdernes hender. 

Ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu var de irakiske soldatene i morgentimene tirsdag i ferd med å heise et irakisk flagg over grensestasjonen, som inntil nylig ble bemannet av kurdisk peshmerga-milits.

– Grenseovergangen kontrolleres nå av den irakiske sentralregjeringen, opplyste Tyrkias statsminister Binali Yildirim.

Ifølge ham vil irakiske grensevaker heretter kontrollere den irakiske siden av grensa, mens tyrkiske grensevakter står for kontrollen på tyrkisk side.

De to lands styrker har de siste dagene gjennomført en felles øvelse for å forberede overtakelsen av grenseovergangen, opplyser Yildirim.

Benekter

En kurdisk talsmann benekter imidlertid at peshmerga-militsen har mistet kontrollen over den viktige grenseovergangen.

– Ingen iraker har ankommet eller tatt seg over Ibrahim Khalil-overgangen, sier Abdul Wahab Mohammed, som leder den kurdiske etterretningstjenesten ved grensa.

Han bekrefter imidlertid at en høytstående irakisk offiser tirsdag krysset grensa for å besøke irakiske regjeringsstyrker på tyrkisk side, der de deltok i en militærøvelse.

Offensiv

Irakiske regjeringsstyrker og alliert milits innledet i midten av oktober en offensiv for å ta kontroll over områdene som ble erobret av kurderne i 2014.

I løpet av kort tid tok regjeringsstyrkene kontroll over den viktige oljebyen Kirkuk, og peshmerga-soldatene er også drevet ut av andre områder.

Kurderne i Nord-Irak fikk utvidet selvstyre fra Bagdad i 2004 og har fortsatt dette innenfor grensene av regionen som ble fastsatt den gang.