Trumps advokat forsikrer at Mueller ikke vil bli sparket

Spesialetterforsker Robert Mueller (t.h.) i Kongressen i juni i år. Foto: AP/NTB scanpix Les mer Lukk

Donald Trumps advokat forsikrer at presidenten verken har planer om å sparke spesialetterforsker Robert Mueller eller benåde tidligere medarbeidere.

– Presidenten har ikke antydet, verken overfor meg eller andre jeg jobber sammen med, at han har planer om å sparke Robert Mueller, sier Jay Sekulow.

Benådning av tidligere valgkampmedarbeidere som måtte ha gjort noe kriminelt, er heller ikke aktuelt, ifølge ham.

– Jeg har ikke hatt noen samtaler om benådning med presidenten. Benådninger ligger ikke på bordet, sier Sekulow.

Advarer Trump

Flere kongressrepresentanter, både demokrater og republikanere, advarer Trump mot å hindre arbeidet til spesialetterforsker Robert Mueller.

– Presidenten må ikke under noen omstendigheter eller på noen måte forstyrre arbeidet til spesialetterforskeren, sier Chuck Schumer, demokratenes leder i Senatet.

– Gjør han det, må Kongressen reagere raskt, utvetydig og tverrpolitisk for å sikre at etterforskningen fortsetter og hele sannheten avdekkes.

Uakseptabelt

Senator Mark Warner, som også er demokrat, understreker at det vil være uakseptabelt dersom Trump benåder seg selv eller noen av sine medarbeidere.

Budskapet fra republikanerne er ikke fullt så tydelig, men også flere av dem gjør det klart ta Trump ikke må stikke kjepper i hjulene for Mueller.

– Jeg tror ikke noen ved sine fulle fem i Det hvite hus vil tenke på å erstatte Mueller hvis det ikke er en veldig god grunn, sier den republikanske senatoren Lindsey Graham.

Gransker Russland-kontakt

Robert Mueller og hans team jobber med å undersøke påstandene om at Trumps medarbeidere samarbeidet med russiske myndigheter for å sverte Hillary Clinton i valgkampen i fjor.

Påstandene er blitt tilbakevist av både Russland og Trump og hans medarbeidere.

Mandag tok imidlertid Mueller ut siktelser mot presidentens tidligere valgkampsjef Paul Manafort, hans forretningspartner Rick Gates og en tidligere medarbeider i Trumps valgkampstab, George Papadopoulos.

Siktelsene mot Manafort og Gates dreier seg i utgangspunktet om andre forhold enn Trumps valgkamp. De to anklages blant annet for hvitvasking av penger.

Trump raser

Trump raser mot at siktelsene av sine tidligere medarbeidere, samtidig som han etter beste evne forsøker å distansere seg fra dem.

– The Fake News jobber overtid. Som Paul Manaforts advokat sa, det var ingen hemmelig forståelse, og hendelsene det vises til, skjedde lenge før han ble en del av valgkampen, tvitret han tirsdag.

Papadopoulos, som ble hentet inn i Trump-kampanjens stab av utenrikspolitiske rådgivere, og som under valgkampen gjentatte ganger forsøkte å få i stand møter mellom Trump og høytstående russere, fikk også gjennomgå tirsdag.

– Få folk kjente den unge, frivillige som het George. Han var langt nede i systemet og er alt avslørt som løgner, tvitret Trump.