Omkommet etter helikopterstyrt på Svalbard hentes opp 

Polarsyssel og KV Barentshav deltar i letingen etter det russiske helikopteret som styrtet på Svalbard torsdag. Bildet ble tatt fredag nord for Kap Heer. Foto: Frode Urke / NTB scanpix Les mer Lukk

Arbeidet med å hente opp en av de omkomne etter helikopterulykken ved Barentsburg på Svalbard, ble satt i gang natt til tirsdag. 

Den omkomne som ble funnet mandag ettermiddag, er en av åtte russiske statsborgere som var om bord i helikopteret da det styrtet i havet torsdag.

– Vedkommende vil bli hentet opp ved hjelp av en undervannsfarkost, opplyser Trond Olsen ved politiet på Svalbard til NTB i 1.30-tiden natt til tirsdag.

Arbeidet med å identifisere den omkomne settes i gang når vedkommende er hentet opp.

– Søket etter de andre omkomne fortsetter for fullt, sier Olsen.

Avsluttet søk på nordsiden

Røde Kors og russisk mannskap søkte mandag etter omkomne og vrakrester i strandsonen på nordsiden av Isfjorden, altså på andre siden fra der helikopteret styrtet.

– Det er ikke gjort noen funn, opplyste kommunikasjonsrådgiver Terje Carlsen hos Sysselmannen på Svalbard til NTB like før klokken 14.30 mandag. Søket var da avsluttet fordi det var blitt mørkt.

Det er mulig det skal gjøres flere søk i løpet av uken, men beslutninger om det tas fra dag til dag.

Fraktes til fastlandet

Det søkes fortsatt med miniubåter, både for å kartlegge bunnen rundt helikoptervraket med sikte på å forberede heving, og for å lete etter omkomne.

Det er offshoreskipet Maersk Forza som skal forsøke å heve helikopteret opp fra havbunnen på 209 meters dyp. Skipet var mandag på vei til Hammerfest. Natt til tirsdag går mannskap fra Havarikommisjonen om bord og blir med videre til Svalbard.