Støre avkreves åpenhet om egne aksjefond

Ap-leder Jonas Gahr Støre må på nytt svare på spørsmål om egen formue. Her har han brettet opp ermene under et besøk på Frysja i Oslo. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Les mer Lukk

Ap-leder Jonas Gahr Støre bør være åpen om hvilke aksjefond han investerer i, mener SV, Venstre og MDG.

– Det burde være enkelt for Støre å fortelle hvor pengene er plassert. Jeg kan ikke skjønne hva problemet skulle være, sier Venstres Sveinung Rotevatn til Dagens Næringsliv. Også fra SV og MDG kommer det oppfordringer om å utvise åpenhet.

I en artikkel i DN torsdag framgår det at Ap-lederens investeringer ikke utelukkende er i fond som følger oljefondets etiske retningslinjer eller andre tilsvarende retningslinjer. I en epost fra Aps sekretariatsleder Hans Kristian Amundsen går det fram at det i alle tilfeller er snakk om investeringer i «lovlige, velregulerte markeder».

Støre vil imidlertid ikke oppgi hva slags fondsinvesteringer det dreier seg om. Han viser til at Stortingets regelverk ikke stiller krav om dette.

– Jeg har forholdt meg lojalt til Stortingets felles retningslinjer. Hvis det er en oppfatning på Stortinget at en statsminister skal oppgi eierandeler i aksjefond, så vil jeg naturligvis gjøre det dersom jeg blir statsminister, skriver Støre.