Janne «Loffe» Carlsson er død

Den folkekjære, svenske skuespilleren og artisten døde i natt etter lengre tids sykdom, 80 år gammel.

Den fine, generøse, mest kjærlige personen jeg kjenner forlot oss i dag. Min beste pappa, elsker deg så høyt. Så gøy vi har hatt det sammen helt til det siste. Savner og lengter for alltid, skrev hans datter Sara Carlsson i en melding på Facebook i natt.

Janne «Loffe» Carlsson har vært sentral i svensk filmbransje siden 1950-tallet. I 1981 sjarmerte han nordmenn i filmene «Göta kanal - eller Hvem dro ut proppen?» - to år etter Lasse Åbergs «Hvordan man gjør gutter av menn» (1979) .

Hans store gjennombrudd over kjølen kom i TV-serien «Någonstans i Sverige», som hadde premiere i 1973. Den ble sendt syv kvelder i uken, og har gått utallige ganger i reprise på svenske TV.

Embed: loffe

Hedres

Det var etter denne serien, der han spilte en skøyeraktig ung mann som ble kalt inn som soldat i nøytrale Sverige da 2. verdenskrig brøt ut, han fikk kallenavnet «Loffe».

Nå hedres Carlsson av et samlet kjendis-Sverige.

Artisten og programlederen Richard Herrey, for oss kjent som Grand Prix-vinner, skriver på Twitter:

«Fine, varme Loffe, som alltid innbød til latter da vi møttes. Nå får du gi englene din vidunderlige varme.

Embed: Richard Herrey

Sangeren Patrik Isaksson var god venn med Loffe, og hedrer ham på Instagram:

«Lei i hjertet mitt blir jeg. Mine tanker går til hans datter Sara. Nå blir det fest i himmlen».

Embed: insta isaksson

Carlsson fylte 80 år i mars, og svarte slik på spørsmål fra SVT om hvordan det føltes:

Sørgelig å bli gammel

– Ikke noe spesielt faktisk, det er sørgelig å bli gammel. Men å fylle 80 har jeg hatt som et mål. Nå får jeg sette meg et nytt mål, så får jeg fylle 90 også, sa han.

Ifølge Expessen var Carlsson også en eminent musiker. Han spilte trommer, og var en meget habil gitarist, som blant annet spilte musikken til Jimi Hendrix, Dexter Gordon och Johnny Griffin. Han hadde også flere kritikerroste utstillinger av sin malerkunst.